CNG Net, aardgas, tankstation, groengas

Belgische Aardgasfederatie subsidieert rijden op CNG

De Belgische aardgasfederatie KVBG keert tweeduizend euro uit aan automobilisten die een CNG-auto kopen. Daarmee wil de federatie het rijden op CNG stimuleren. Het aantal auto’s in België dat op gecomprimeerd aardgas rijdt, is beduidend lager dan in bijvoorbeeld Nederland of Duitsland. Momenteel rijden er ongeveer zevenhonderd CNG-auto’s in België.

Daar wil de federatie verandering in brengen met de financiële prikkel. De actie loopt tot eind februari. Onder meer autofabrikant Fiat hanteert extra kortingen op CNG-auto’s, die oplopen tot vierduizend euro.

Elektriciteit

Volgens het KVBG moet CNG zich, net als elektriciteit, positioneren als een duurzaam alternatief voor benzine, vindt Didier Hendrickx van de aardgasfederatie. “De technologie maakt het mogelijk de uitstoot van CO2 te verminderen en heeft het voordeel direct operationeel te zijn.”

Ook het aantal CNG-installaties blijft achter bij de verwachtingen. Drie jaar geleden ging het eerste vulpunt open, geëxploiteerd door het bedrijf Dats 24 (dochteronderneming van de Colruyt Groep). Momenteel zijn er ongeveer tien ketens die Dats 24 hebben gevolgd. De helft minder dan waar op werd gehoopt drie jaar terug.

Duurzamer

CNG staat voor compressed natural gas. Het gas wordt samengeperst tot een druk van ongeveer tweehonderd bar. De brandstof dient als duurzamer alternatief voor benzine of diesel. Het stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit, zoals fijnstof en CO2.

Lees ook: Ballast Nedam bout groengasstation voor gemeente Zuidhorn

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Belgische Aardgasfederatie subsidieert rijden op CNG”

Henry Mulder|17.01.14|13:41

Ik zou graag het verschil willen zien tussen de uitstoot van LPG ten opzichte van CNG. In alle artikelen die ik ook lees, wordt nergens melding gemaakt van uitstoot bij LPG. Het lijkt wel of deze schone brandstof stilaan wordt doodgezwegen. Terwijl de voordelen toch zeer groot zijn t.o.v. CNG. Denk dan vooral aan de hoeveelheid beschikbare vulstations en actieradius.

Rolf Van der Glas|21.03.14|08:21

Met cng heb je een 2 keer grotere actieradius dan lpg. De beschikbare vulstations is een uitdaging. Wat betreft de uitstoot.

Jeff Leever|25.11.14|12:34

Ik rij sinds drie weken een Audi A3 G-Tron geweldige ervaring super stil en comfortabel. Echter is de actieradius op een vulling een kwart minder dan op Duitse CNG terwijl de prijs in NL ook nog eens 10% duurder P/Ltr.is. Dat betekent ook meer uitstoot met dezelfde vulling als in D.Land? Tevens is deze auto weer duurder belast als op benzine terwijl het een van de schoonste brandstoffen heeft.Verder is er geen subsidie in Nederland voor deze CNG 14% Auto?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische Aardgasfederatie subsidieert rijden op CNG | TankPro.nl
CNG Net, aardgas, tankstation, groengas

Belgische Aardgasfederatie subsidieert rijden op CNG

De Belgische aardgasfederatie KVBG keert tweeduizend euro uit aan automobilisten die een CNG-auto kopen. Daarmee wil de federatie het rijden op CNG stimuleren. Het aantal auto’s in België dat op gecomprimeerd aardgas rijdt, is beduidend lager dan in bijvoorbeeld Nederland of Duitsland. Momenteel rijden er ongeveer zevenhonderd CNG-auto’s in België.

Daar wil de federatie verandering in brengen met de financiële prikkel. De actie loopt tot eind februari. Onder meer autofabrikant Fiat hanteert extra kortingen op CNG-auto’s, die oplopen tot vierduizend euro.

Elektriciteit

Volgens het KVBG moet CNG zich, net als elektriciteit, positioneren als een duurzaam alternatief voor benzine, vindt Didier Hendrickx van de aardgasfederatie. “De technologie maakt het mogelijk de uitstoot van CO2 te verminderen en heeft het voordeel direct operationeel te zijn.”

Ook het aantal CNG-installaties blijft achter bij de verwachtingen. Drie jaar geleden ging het eerste vulpunt open, geëxploiteerd door het bedrijf Dats 24 (dochteronderneming van de Colruyt Groep). Momenteel zijn er ongeveer tien ketens die Dats 24 hebben gevolgd. De helft minder dan waar op werd gehoopt drie jaar terug.

Duurzamer

CNG staat voor compressed natural gas. Het gas wordt samengeperst tot een druk van ongeveer tweehonderd bar. De brandstof dient als duurzamer alternatief voor benzine of diesel. Het stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit, zoals fijnstof en CO2.

Lees ook: Ballast Nedam bout groengasstation voor gemeente Zuidhorn

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Belgische Aardgasfederatie subsidieert rijden op CNG”

Henry Mulder|17.01.14|13:41

Ik zou graag het verschil willen zien tussen de uitstoot van LPG ten opzichte van CNG. In alle artikelen die ik ook lees, wordt nergens melding gemaakt van uitstoot bij LPG. Het lijkt wel of deze schone brandstof stilaan wordt doodgezwegen. Terwijl de voordelen toch zeer groot zijn t.o.v. CNG. Denk dan vooral aan de hoeveelheid beschikbare vulstations en actieradius.

Rolf Van der Glas|21.03.14|08:21

Met cng heb je een 2 keer grotere actieradius dan lpg. De beschikbare vulstations is een uitdaging. Wat betreft de uitstoot.

Jeff Leever|25.11.14|12:34

Ik rij sinds drie weken een Audi A3 G-Tron geweldige ervaring super stil en comfortabel. Echter is de actieradius op een vulling een kwart minder dan op Duitse CNG terwijl de prijs in NL ook nog eens 10% duurder P/Ltr.is. Dat betekent ook meer uitstoot met dezelfde vulling als in D.Land? Tevens is deze auto weer duurder belast als op benzine terwijl het een van de schoonste brandstoffen heeft.Verder is er geen subsidie in Nederland voor deze CNG 14% Auto?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.