Minister Schultz wijst kunststof kentekenplaat van de hand

Voertuigen krijgen in de toekomst geen kunststof kentekenplaten. Deze platen zijn makkelijker te vervalsen dan de gebruikelijke aluminium platen en maken tanken zonder betalen eenvoudiger. Dit was voor minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) een belangrijke reden om geen toestemming te geven voor het gebruik van de kunststof varianten.

De bewindvoerder heeft woensdag aan de Tweede Kamer meegedeeld dat ze de platen niet toestaat. Ze voldoen volgens haar niet aan de eisen van stevigheid en buigzaamheid. Ze kunnen verbrijzelen bij lichte lichte kop-staart-aanrijdingen of een botsing met een paaltje.

Vervalst

Ook zijn de kentekenplaten eenvoudig na te maken. Dit omdat de tekens niet in reliëf worden geperst in de plaat, maar erop worden geprint. Tot slot kan ook de folie op termijn loslaten met als gevolg dat de plaat niet meer te detecteren valt voor camera’s. Het toelaten van dergelijke kentekenplaten zou zeer waarschijnlijk inhouden dat het aantal vervalste kentekenplaten toeneemt in Nederland.

Schultz van Haegen heeft bij haar besluit advies betrokken van onder meer Rai Vereniging, ANWB, Bovag, RDW en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Het voorkomen van verlies en diefstal van kentekenplaten kan volgens deze organisaties het beste worden opgelost door te zorgen voor een deugdelijke bevestiging van de platen op het voertuig.

Tankstationhouder

De branche heeft hiervoor een plan ontwikkeld en in werking gezet. Zo zal Rai Vereniging bij importeurs het gebruik van goede houders bevorderen, de Bovag adviseert zijn leden dit onderdeel te maken van het afleverpakket en de ANWB gaat zijn leden hierover voorlichten.

Branchevereniging Bovag is opgetogen over het besluit. “Dit is goed nieuws voor de tankstationhouder”, reageert Jan Bessembinders. “Wij geloven meer in kentekens met een FRID-chip dan in kunststof. De invoering van een dergelijke chip is echter een zaak van lange adem. Tot die tijd is ons advies: laat de bestaande kentekenplaten deugdelijk vastzetten bij het autobedrijf.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister Schultz wijst kunststof kentekenplaat van de hand | TankPro.nl

Minister Schultz wijst kunststof kentekenplaat van de hand

Voertuigen krijgen in de toekomst geen kunststof kentekenplaten. Deze platen zijn makkelijker te vervalsen dan de gebruikelijke aluminium platen en maken tanken zonder betalen eenvoudiger. Dit was voor minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) een belangrijke reden om geen toestemming te geven voor het gebruik van de kunststof varianten.

De bewindvoerder heeft woensdag aan de Tweede Kamer meegedeeld dat ze de platen niet toestaat. Ze voldoen volgens haar niet aan de eisen van stevigheid en buigzaamheid. Ze kunnen verbrijzelen bij lichte lichte kop-staart-aanrijdingen of een botsing met een paaltje.

Vervalst

Ook zijn de kentekenplaten eenvoudig na te maken. Dit omdat de tekens niet in reliëf worden geperst in de plaat, maar erop worden geprint. Tot slot kan ook de folie op termijn loslaten met als gevolg dat de plaat niet meer te detecteren valt voor camera’s. Het toelaten van dergelijke kentekenplaten zou zeer waarschijnlijk inhouden dat het aantal vervalste kentekenplaten toeneemt in Nederland.

Schultz van Haegen heeft bij haar besluit advies betrokken van onder meer Rai Vereniging, ANWB, Bovag, RDW en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Het voorkomen van verlies en diefstal van kentekenplaten kan volgens deze organisaties het beste worden opgelost door te zorgen voor een deugdelijke bevestiging van de platen op het voertuig.

Tankstationhouder

De branche heeft hiervoor een plan ontwikkeld en in werking gezet. Zo zal Rai Vereniging bij importeurs het gebruik van goede houders bevorderen, de Bovag adviseert zijn leden dit onderdeel te maken van het afleverpakket en de ANWB gaat zijn leden hierover voorlichten.

Branchevereniging Bovag is opgetogen over het besluit. “Dit is goed nieuws voor de tankstationhouder”, reageert Jan Bessembinders. “Wij geloven meer in kentekens met een FRID-chip dan in kunststof. De invoering van een dergelijke chip is echter een zaak van lange adem. Tot die tijd is ons advies: laat de bestaande kentekenplaten deugdelijk vastzetten bij het autobedrijf.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.