Pomphouders voeren actie in Den Haag tegen accijnsbeleid

Tientallen boze pomphouders zijn maandag naar Den Haag gereden om daar te protesteren tegen het accijnsbeleid van het kabinet. De tankstationondernemers zijn ‘s ochtends over de snelweg met tachtig kilometer per uur en onder begeleiding van de politie naar Den Haag gereden. Met het ludieke initiatief wilden ze aandacht vragen voor de teruglopende omzet door klanten die massaal in het buitenland tanken. Initiatiefnemer en grenspomphouder Lisenka van Oppen is tevreden over de actie dag en geeft aan met een vervolg te komen.

In Den Haag zijn de pomphouders naar het Malieveld getrokken en later naar het ministerie van Financiën. De Tweede Kamer-leden Pieter Omtzigt (CDA) en Dion Graus (PVV) hebben de actievoerende ondernemers toegesproken. Beiden zijn fel tegenstander van de accijnsverhogingen. Ook Hans Biesheuvel van belangenorganisatie Ondernemend Nederland was aanwezig.

Protestactie

“De dag is goed verlopen”, vertelt de Limburgse Van Oppen. Samen met collega-ondernemer Roger Smeets zette ze de protestactie op touw. “Het verkeer ondervond wel enigszins hinder door onze langzaam rijden-actie. Maar veel mensen staken de duim op richting ons. Ze snappen onze problemen wel. Dit gaat tenslotte heel tankend Nederland aan.”

Maandagochtend vertrok de stoet vanuit het Limburgse Maria Hoop, waar Van Oppen een tankstation heeft, via Utrecht naar Den Haag. Vanuit het noorden van het land kwam een tweede stoet pomphouders die vanaf Utrecht meereed. De voertuigen waren voorzien van kritische teksten aan het adres van Weekers en zijn accijnsmaatregel (zie foto’s onder).

Prijsverschil

Van Oppen heeft een witte pomp op een paar honderd meter van de Duitse grens en heeft dagelijks last van het prijsverschil met de buurlanden. “Vanaf oktober vorig jaar loopt de omzet al terug. Toen is de BTW verhoogd. Sindsdien gaan steeds meer klanten de grens over. Ze tanken bij mij voor een tientje en zeggen: de rest haal ik wel in Duitsland. En door de verhoging worden de problemen nog groter.”

Met het initiatief wilden de actievoerders de politiek bereiken in de hoop het besluitvormingsproces in Den Haag nog te beïnvloeden. Ook wilden ze een statement maken richting pers en publiek. “Dat is vandaag wel gelukt.”

Accijnsplannen

Of de politiek overstag gaat, valt te betwijfelen. De Eerste Kamer moet zich nog buigen over de accijnsplannen van Weekers en praat hier later deze maand over. De verwachting is echter dat de belastingmaatregel kan rekenen op een meerderheid.

Toch wil de pomphouder uit Maria Hoop het er niet bij laten zitten. Ze is van plan om samen met collega’s vervolgacties op te zetten. Hoe en wanneer deze acties plaatsvinden, wordt op korte termijn bepaald. Maar Van Oppen geeft aan in ieder geval vóór de besluitvorming in de Eerste Kamer van zich te doen spreken.

Politiek

Brancheverenigingen Beta en Bovag ondersteunen de actie van de pomphouders. “Het is goed dat de ondernemers hun stem laten horen”, vindt Jan Bessembinders van Bovag. “Het is een sympathieke actie waarmee je een duidelijk signaal afgeeft aan de politiek.”

Ook Beta vindt het een goede actie. “Bovendien is het heel begrijpelijk dat ondernemers hun ongenoegen willen uiten”, legt bestuurslid Hans Vieveen uit. “De gevolgen van het accijnsbeleid zijn zeer pijnlijk voor de pomphouders. Daarom hebben we ook lang geprobeerd om dit beleid tegen te houden en vragen we nu om compensatie voor de grenspomphouders.”

Grens

Staatssecretaris Frans Weekers wil de accijns op diesel verhogen met drie cent en de accijns op lpg met zeven cent. Daarbovenop komt nog eens inflatiecorrectie en BTW, ook voor benzine. Nu al halen veel automobilisten hun benzine over de grens in Duitsland en België. De verwachting is dat het brandstoftoerisme nog verder toeneemt na 1 januari en dat veel grenspomphouders hun bedrijf moeten sluiten. Een van hen wacht de nieuwe maatregel niet af en besloot de stekker uit zijn bedrijf te trekken.

Tom van Gurp

Lees ook: Weekers wil accijnsverhoging na half jaar evalueren

accijnsactie 3

 

accijnsactie2

 

 

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.