Doorrijders, tankstation

Branche verwacht verbetering na verhuizing van website Tankenzonderbetalen

De politie beheert vanaf maandag de website Tankenzonderbetalen.nl. Tot dusver viel de digitale aangiftesite onder het Openbaar Ministerie. Door de verplaatsing moeten doorrijders sneller opgespoord worden. Ook hoopt de branche dat de terugkoppeling over de opsporingsresultaten verbetert. Daar wordt nog weleens over geklaagd.

Bovag en Beta hebben de afgelopen tijd geijverd om de site in de lucht te houden. Tankenzonderbetalen dreigde namelijk te verdwijnen. De site tegen benzinedieven viel sinds 2004 onder het Openbaar Ministerie (OM), maar die wilde ermee stoppen. Dit omdat aangiftes verwerken geen kerntaak is van het OM. Dat vonden Bovag en Beta geen goed idee. Zij zien de website als een belangrijk middel in de strijd tegen doorrijders.

Melding

“Door de nieuwe manier van melden zijn de gegevens uit de aangiftes sneller beschikbaar voor de operationele eenheden van de politie”, zegt Jan Bessembinders van Bovag Tankstations. “Hierdoor kunnen zij een doorrijder eerder tegenkomen en staande houden. De politie wordt dus vanaf vandaag nog meer betrokken bij de aangiftes, omdat elke melding rechtstreeks bij de politie binnenkomt. Dat ging tot dusver altijd via het OM.”

Het aangifte doen voor ondernemers verandert nauwelijks. Alleen het internetadres is gewijzigd. Pomphouders of -medewerkers kunnen hier aangifte doen. Bessembinders benadrukt het belang van aangifte doen. Hij raadt ondernemers dan ook aan van elke doorrijder melding te maken.

Kerfstok

Ook Beta onderschrijft het belang van aangiftes. “Een melding is zowel voor de pomphouder als voor de politie in interessant. Een tankstationondernemer heeft een doorrijder vaak op beeld. En omdat de brandstofdief veelal meer op zijn kerfstok heeft, kan de politie snel tot actie overgaan.”

Het aantal meldingen liep wat terug de laatste tijd door de problemen rondom Tankenzonderbetalen. Zo was de terugkoppeling richting de pomphouder over de resultaten van een aangifte niet altijd goed. Ook twijfelen sommige ondernemers aan het nut van het aangeven van een doorrijder, omdat ze het gevoel hebben dat er niet altijd genoeg gedaan wordt met de melding.

Verbeterpunten

Zowel Bovag als Beta zijn nog steeds in contact met de politie over de werking van de site.  Momenteel wordt bekeken hoe de digitale aangiftemogelijkheid verder kan worden verbeterd. Beide brancheverenigingen roepen hun leden dan ook op zich te melden en verbeterpunten aan te dragen.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders pakken doorrijders via Twitter

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Branche verwacht verbetering na verhuizing van website Tankenzonderbetalen | TankPro.nl
Doorrijders, tankstation

Branche verwacht verbetering na verhuizing van website Tankenzonderbetalen

De politie beheert vanaf maandag de website Tankenzonderbetalen.nl. Tot dusver viel de digitale aangiftesite onder het Openbaar Ministerie. Door de verplaatsing moeten doorrijders sneller opgespoord worden. Ook hoopt de branche dat de terugkoppeling over de opsporingsresultaten verbetert. Daar wordt nog weleens over geklaagd.

Bovag en Beta hebben de afgelopen tijd geijverd om de site in de lucht te houden. Tankenzonderbetalen dreigde namelijk te verdwijnen. De site tegen benzinedieven viel sinds 2004 onder het Openbaar Ministerie (OM), maar die wilde ermee stoppen. Dit omdat aangiftes verwerken geen kerntaak is van het OM. Dat vonden Bovag en Beta geen goed idee. Zij zien de website als een belangrijk middel in de strijd tegen doorrijders.

Melding

“Door de nieuwe manier van melden zijn de gegevens uit de aangiftes sneller beschikbaar voor de operationele eenheden van de politie”, zegt Jan Bessembinders van Bovag Tankstations. “Hierdoor kunnen zij een doorrijder eerder tegenkomen en staande houden. De politie wordt dus vanaf vandaag nog meer betrokken bij de aangiftes, omdat elke melding rechtstreeks bij de politie binnenkomt. Dat ging tot dusver altijd via het OM.”

Het aangifte doen voor ondernemers verandert nauwelijks. Alleen het internetadres is gewijzigd. Pomphouders of -medewerkers kunnen hier aangifte doen. Bessembinders benadrukt het belang van aangifte doen. Hij raadt ondernemers dan ook aan van elke doorrijder melding te maken.

Kerfstok

Ook Beta onderschrijft het belang van aangiftes. “Een melding is zowel voor de pomphouder als voor de politie in interessant. Een tankstationondernemer heeft een doorrijder vaak op beeld. En omdat de brandstofdief veelal meer op zijn kerfstok heeft, kan de politie snel tot actie overgaan.”

Het aantal meldingen liep wat terug de laatste tijd door de problemen rondom Tankenzonderbetalen. Zo was de terugkoppeling richting de pomphouder over de resultaten van een aangifte niet altijd goed. Ook twijfelen sommige ondernemers aan het nut van het aangeven van een doorrijder, omdat ze het gevoel hebben dat er niet altijd genoeg gedaan wordt met de melding.

Verbeterpunten

Zowel Bovag als Beta zijn nog steeds in contact met de politie over de werking van de site.  Momenteel wordt bekeken hoe de digitale aangiftemogelijkheid verder kan worden verbeterd. Beide brancheverenigingen roepen hun leden dan ook op zich te melden en verbeterpunten aan te dragen.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders pakken doorrijders via Twitter

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.