Melkkoeien en Rad van Accijns tegen belastingplan kabinet

Branchevereniging Bovag heeft maandag namaakkoeien bezorgd bij het kantoor van de vijf partijen die het begrotingsakkoord ondertekenden. Met de ludieke actie protesteert de belangenclub tegen het belastingplan van het kabinet. Volgens Bovag ziet Den Haag de automobilisten en tankstations als melkkoeien, mede vanwege de geplande accijnsverhogingen en de aanpassing van de motorrijtuigenbelasting. Ook branchevereniging voor de transportsector TLN protesteert maandag bij de Tweede Kamer, met een Rad van Accijns.

Voor de partijkantoren van PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP zijn in de vroege ochtend levensgrote nepkoeien gezet. De twee coalitiepartijen en de drie oppositiepartijen kwamen enkele weken geleden overeen de accijnzen op brandstof te verhogen. Diesel krijgt er 3 cent bij, lpg 7 cent. Daarbovenop komt nog eens inflatiecorrectie en BTW. De laatste twee verhogingen gelden ook voor benzine. Maandag praat de Tweede Kamer over het belastingplan.

Grens

De verhogingen zijn een doorn in het oog van de tankstationbranche. Pomphouders in de grensregio verliezen nu al veel klandizie door automobilisten die in het buitenland tanken. Door de belastingmaatregelen trekken waarschijnlijk nog meer autorijders de grens over, waardoor gevreesd wordt voor faillissementen en verlies van honderden, misschien wel duizenden banen.

Ecorys becijferde, in opdracht van Bovag, dat de tankstationsector door het belastingbeleid zo’n 560 miljoen euro omzet misloopt. Ook levert volgens datzelfde onderzoek de accijnsverhoging veel minder op dan de 280 miljoen euro waar het kabinet nu vanuit gaat.

Inflatiecorrectie

Bovag heeft goede hoop dat de plannen toch nog worden aangepast en roept daarom Tweede Kamerleden op om met amendementen te komen. Ook willen ze dat op termijn het accijnsbeleid gelijkgetrokken wordt met de rest van Europa, of in ieder geval met de omringende landen. Ook wil Bovag dat de jaarlijkse inflatiecorrectie van de brandstofaccijns uit de wet verdwijnt.

Niet alleen de tankstationsector is verbolgen over de belastingplannen, ook branchevereniging voor transporteurs TLN baalt. Door de verhoging is sprake van een fikse lastenverzwaring voor de transportbranche. Daarom besloot ook TLN om actie te voeren. Ze stonden maandagochtend met een zogeheten Rad van Accijns bij de Tweede Kamer.

Droog brood

TLN-woordvoerder Floris Liebrand legt uit: “Op het rad staan vier landen, Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Als je een draai aan het rad geeft en je komt uit op bijvoorbeeld België, dan krijg je een Luikse wafel. Bij Duitsland krijg je een Berliner bol. Door het accijnsvoordeel in het buitenland heb je namelijk geld voor een lekker ontbijt. Bij Nederland krijg je droog brood, omdat je zoveel accijns moet betalen.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Melkkoeien en Rad van Accijns tegen belastingplan kabinet”

Rob van Gestel|31.10.13|12:45

Zou nog mooier zijn als Beta en Bovag samenwerkten met dit soort belangrijke projecten. Dan kunnen we één grote vuist maken richting Den Haag.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Melkkoeien en Rad van Accijns tegen belastingplan kabinet | TankPro.nl

Melkkoeien en Rad van Accijns tegen belastingplan kabinet

Branchevereniging Bovag heeft maandag namaakkoeien bezorgd bij het kantoor van de vijf partijen die het begrotingsakkoord ondertekenden. Met de ludieke actie protesteert de belangenclub tegen het belastingplan van het kabinet. Volgens Bovag ziet Den Haag de automobilisten en tankstations als melkkoeien, mede vanwege de geplande accijnsverhogingen en de aanpassing van de motorrijtuigenbelasting. Ook branchevereniging voor de transportsector TLN protesteert maandag bij de Tweede Kamer, met een Rad van Accijns.

Voor de partijkantoren van PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP zijn in de vroege ochtend levensgrote nepkoeien gezet. De twee coalitiepartijen en de drie oppositiepartijen kwamen enkele weken geleden overeen de accijnzen op brandstof te verhogen. Diesel krijgt er 3 cent bij, lpg 7 cent. Daarbovenop komt nog eens inflatiecorrectie en BTW. De laatste twee verhogingen gelden ook voor benzine. Maandag praat de Tweede Kamer over het belastingplan.

Grens

De verhogingen zijn een doorn in het oog van de tankstationbranche. Pomphouders in de grensregio verliezen nu al veel klandizie door automobilisten die in het buitenland tanken. Door de belastingmaatregelen trekken waarschijnlijk nog meer autorijders de grens over, waardoor gevreesd wordt voor faillissementen en verlies van honderden, misschien wel duizenden banen.

Ecorys becijferde, in opdracht van Bovag, dat de tankstationsector door het belastingbeleid zo’n 560 miljoen euro omzet misloopt. Ook levert volgens datzelfde onderzoek de accijnsverhoging veel minder op dan de 280 miljoen euro waar het kabinet nu vanuit gaat.

Inflatiecorrectie

Bovag heeft goede hoop dat de plannen toch nog worden aangepast en roept daarom Tweede Kamerleden op om met amendementen te komen. Ook willen ze dat op termijn het accijnsbeleid gelijkgetrokken wordt met de rest van Europa, of in ieder geval met de omringende landen. Ook wil Bovag dat de jaarlijkse inflatiecorrectie van de brandstofaccijns uit de wet verdwijnt.

Niet alleen de tankstationsector is verbolgen over de belastingplannen, ook branchevereniging voor transporteurs TLN baalt. Door de verhoging is sprake van een fikse lastenverzwaring voor de transportbranche. Daarom besloot ook TLN om actie te voeren. Ze stonden maandagochtend met een zogeheten Rad van Accijns bij de Tweede Kamer.

Droog brood

TLN-woordvoerder Floris Liebrand legt uit: “Op het rad staan vier landen, Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Als je een draai aan het rad geeft en je komt uit op bijvoorbeeld België, dan krijg je een Luikse wafel. Bij Duitsland krijg je een Berliner bol. Door het accijnsvoordeel in het buitenland heb je namelijk geld voor een lekker ontbijt. Bij Nederland krijg je droog brood, omdat je zoveel accijns moet betalen.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Melkkoeien en Rad van Accijns tegen belastingplan kabinet”

Rob van Gestel|31.10.13|12:45

Zou nog mooier zijn als Beta en Bovag samenwerkten met dit soort belangrijke projecten. Dan kunnen we één grote vuist maken richting Den Haag.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.