tankende automobilist

Accijns op brandstof gaat toch omhoog

De brandstofheffingen worden begin volgend jaar toch verhoogd. Dat staat in het begrotingsakkoord dat vrijdag werd gesloten. Het kabinet kwam met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP overeen dat de belastingverhoging op brandstof per 1 januari 2014 van kracht moet worden. In een eerder stadium hadden zowel premier Mark Rutte als minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aangegeven dat over het schrappen van de accijnsverhoging te praten viel. De partijen die het akkoord hebben gesloten, vinden de maatregel echter acceptabel. “Buitengewoon teleurstellend”, noemt de vereniging voor de energiebranche Nove het besluit.

De tankstationbranche had goede hoop dat de door coalitiepartijen VVD en PvdA gewenste accijnsverhogingen zouden verdwijnen. Dit omdat de partijen steun van de oppositie nodig hadden om het Begrotingsakkoord door de Eerste Kamer te loodsen. CDA en PVV waren fel tegenstander van de belastingaanpassing, maar waren uiteindelijk niet nodig voor een meerderheid. De partijen waarmee de coalitie nu wél een akkoord heeft bereikt, vinden de verhoging geen probleem. Daardoor gaan per begin 2014 de accijnzen op diesel (3 cent) en lpg (7 cent) omhoog. Daarbovenop komen nog inflatiecorrectie (ook voor benzine) en 21 % BTW.

Grenspomphouders

Belangenverenigingen Beta, Nove en Bovag hebben de afgelopen tijd volop gelobbyd voor de belangen van de tankstationbranche en duidelijk proberen te maken aan Den Haag dat de belastingmaatregel geen goed idee is. De verenigingen verwachten dat vooral de grenspomphouders problemen ondervinden van de accijnsverhogingen. Dit omdat de brandstofprijzen in Duitsland en België concurrerender zijn en beide landen bovendien geen plannen hebben voor een accijnsverhoging. Nu al zien veel ondernemers in de grensstreek dat een aanzienlijk deel van hun klanten de grens oversteekt om daar brandstof te kopen.

Diverse cijfers ondersteunen het verhaal van de brancheverenigingen. Beta becijferde dat de brandstofomzet van grenspomphouders momenteel gemiddeld bijna 20 % minder is dan het landelijk gemiddelde. Uit Bovag-onderzoek blijkt dat de tankstationondernemers in de grensstreek jaarlijks zo’n 560 miljoen euro omzet zullen mislopen door de accijnsverhoging. Uit Bovag-tellingen van september bleek ook dat 75 % van de klanten van een aantalpomphouders net over de grens een Nederlands kenteken had. Daarbovenop kwamen nog de cijfers van Transport en Logistiek Nederland, de branchevereniging voor de transportsector, die aangaf dat bijna de helft van de transporteurs in het buitenland tankt. Dat aantal wordt bij de accijnsverhoging begin volgend jaar nog veel hoger, verwacht TLN.

Transportsector

De belangenverenigingen zijn teleurgesteld dat de accijnsverhoging doorgaat. Beta-voorzitter Petra van Stijn noemt het een ongelooflijk besluit. “We kregen echt het gevoel dat de maatregel geschrapt zou worden. De branche heeft veel gelobbyd de afgelopen tijd. Zowel wij, als Bovag, Nove en de transportsector. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan. Maar ze hebben in Den Haag gewoon niet geluisterd.”

Verder onderhandelen heeft volgens Van Stijn geen zin. Ze noemt de verhoging een gelopen race en een kortzichtige maatregel die de schatkist veel minder oplevert dan het kabinet denkt. “Zelfs de duurzaamheid wordt niet gestimuleerd. Lpg is op dit moment het enige serieuze schone alternatief. Maar juist daar gaat de accijns het meeste omhoog.”

Verhogingen

Ook Nove heeft de afgelopen tijd onderhandeld over het schrappen van de belastingmaatregel. “Buitengewoon teleurstellend dat het nu toch doorgaat”, reageert Nove-directeur Erik de Vries. “De ondernemers in de grensstreek zijn hierdoor echt gedupeerd. We lopen door de verhogingen nog verder uit de pas met het buitenland. Vooral voor de dieselverkoop is het rampzalig.”

Toch is De Vries van plan om nog verder te onderhandelen met politiek Den Haag. De belangenvereniging voor de energiebranche is, samen met Bovag, bezig om toch een afspraak te maken met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. “Als je je hoofd nu in de schoot legt, gebeurt er zeker niets.” De Vries denkt dat de kogel toch nog niet door de kerk is. “De inflatiecorrectie op benzine, lpg en diesel staat weliswaar in de wet, maar niet in het akkoord.” Nove hoopt de besluitvorming daarover nog te kunnen beïnvloeden en wil zelfs in 2014 nog doorgaan met onderhandelen over de brandstofaccijnzen.

Tom van Gurp

Lees ook:
 Rutte: ‘over accijnzen valt te praten’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Accijns op brandstof gaat toch omhoog | TankPro.nl
tankende automobilist

Accijns op brandstof gaat toch omhoog

De brandstofheffingen worden begin volgend jaar toch verhoogd. Dat staat in het begrotingsakkoord dat vrijdag werd gesloten. Het kabinet kwam met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP overeen dat de belastingverhoging op brandstof per 1 januari 2014 van kracht moet worden. In een eerder stadium hadden zowel premier Mark Rutte als minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aangegeven dat over het schrappen van de accijnsverhoging te praten viel. De partijen die het akkoord hebben gesloten, vinden de maatregel echter acceptabel. “Buitengewoon teleurstellend”, noemt de vereniging voor de energiebranche Nove het besluit.

De tankstationbranche had goede hoop dat de door coalitiepartijen VVD en PvdA gewenste accijnsverhogingen zouden verdwijnen. Dit omdat de partijen steun van de oppositie nodig hadden om het Begrotingsakkoord door de Eerste Kamer te loodsen. CDA en PVV waren fel tegenstander van de belastingaanpassing, maar waren uiteindelijk niet nodig voor een meerderheid. De partijen waarmee de coalitie nu wél een akkoord heeft bereikt, vinden de verhoging geen probleem. Daardoor gaan per begin 2014 de accijnzen op diesel (3 cent) en lpg (7 cent) omhoog. Daarbovenop komen nog inflatiecorrectie (ook voor benzine) en 21 % BTW.

Grenspomphouders

Belangenverenigingen Beta, Nove en Bovag hebben de afgelopen tijd volop gelobbyd voor de belangen van de tankstationbranche en duidelijk proberen te maken aan Den Haag dat de belastingmaatregel geen goed idee is. De verenigingen verwachten dat vooral de grenspomphouders problemen ondervinden van de accijnsverhogingen. Dit omdat de brandstofprijzen in Duitsland en België concurrerender zijn en beide landen bovendien geen plannen hebben voor een accijnsverhoging. Nu al zien veel ondernemers in de grensstreek dat een aanzienlijk deel van hun klanten de grens oversteekt om daar brandstof te kopen.

Diverse cijfers ondersteunen het verhaal van de brancheverenigingen. Beta becijferde dat de brandstofomzet van grenspomphouders momenteel gemiddeld bijna 20 % minder is dan het landelijk gemiddelde. Uit Bovag-onderzoek blijkt dat de tankstationondernemers in de grensstreek jaarlijks zo’n 560 miljoen euro omzet zullen mislopen door de accijnsverhoging. Uit Bovag-tellingen van september bleek ook dat 75 % van de klanten van een aantalpomphouders net over de grens een Nederlands kenteken had. Daarbovenop kwamen nog de cijfers van Transport en Logistiek Nederland, de branchevereniging voor de transportsector, die aangaf dat bijna de helft van de transporteurs in het buitenland tankt. Dat aantal wordt bij de accijnsverhoging begin volgend jaar nog veel hoger, verwacht TLN.

Transportsector

De belangenverenigingen zijn teleurgesteld dat de accijnsverhoging doorgaat. Beta-voorzitter Petra van Stijn noemt het een ongelooflijk besluit. “We kregen echt het gevoel dat de maatregel geschrapt zou worden. De branche heeft veel gelobbyd de afgelopen tijd. Zowel wij, als Bovag, Nove en de transportsector. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan. Maar ze hebben in Den Haag gewoon niet geluisterd.”

Verder onderhandelen heeft volgens Van Stijn geen zin. Ze noemt de verhoging een gelopen race en een kortzichtige maatregel die de schatkist veel minder oplevert dan het kabinet denkt. “Zelfs de duurzaamheid wordt niet gestimuleerd. Lpg is op dit moment het enige serieuze schone alternatief. Maar juist daar gaat de accijns het meeste omhoog.”

Verhogingen

Ook Nove heeft de afgelopen tijd onderhandeld over het schrappen van de belastingmaatregel. “Buitengewoon teleurstellend dat het nu toch doorgaat”, reageert Nove-directeur Erik de Vries. “De ondernemers in de grensstreek zijn hierdoor echt gedupeerd. We lopen door de verhogingen nog verder uit de pas met het buitenland. Vooral voor de dieselverkoop is het rampzalig.”

Toch is De Vries van plan om nog verder te onderhandelen met politiek Den Haag. De belangenvereniging voor de energiebranche is, samen met Bovag, bezig om toch een afspraak te maken met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. “Als je je hoofd nu in de schoot legt, gebeurt er zeker niets.” De Vries denkt dat de kogel toch nog niet door de kerk is. “De inflatiecorrectie op benzine, lpg en diesel staat weliswaar in de wet, maar niet in het akkoord.” Nove hoopt de besluitvorming daarover nog te kunnen beïnvloeden en wil zelfs in 2014 nog doorgaan met onderhandelen over de brandstofaccijnzen.

Tom van Gurp

Lees ook:
 Rutte: ‘over accijnzen valt te praten’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.