ethanol, biomassa, brandstof

Gebruik biobrandstof aan banden gelegd

Het gebruik van voedsel voor brandstof wordt beperkt. Dat heeft het Europees Parlement woensdag bepaald. Vanaf 2020 mag voedsel voor ten hoogste 6 % van de brandstoffen in het verkeer de basis zijn.

De beperking van dat percentage is opgelegd omdat biobrandstoffen niet alleen positieve effecten hebben. De verbouwing van landbouwgewassen zorgt ook voor ontbossing en de daarmee samenhangende klimaatverandering, meldt De Telegraaf. Daarnaast neemt de voedselschaarste toe, doordat minder landbouwgrond kan worden gebruikt voor de productie van voeding.

Compromis

Milieuactivisten hadden gepleit voor een maximum van 5,5 %. De biobrandstofindustrie had gehoopt op een plafond van 6,5 %. Sommige fracties in het Europees Parlement vonden dat ook een acceptabel percentage. Als compromis is besloten om het maximum van 6 % vast te stellen.

Momenteel is ook een tweede generatie biobrandstoffen ontwikkeld. Dit zijn brandstoffen op basis van algen of afval van landbouw en industrie. Het Europees Parlement heeft woensdag ook bepaald dat de tweede generatie biobrandstoffen minstens 2,5 % van het totale brandstofverbruik moeten zijn in 2020.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gebruik biobrandstof aan banden gelegd | TankPro.nl
ethanol, biomassa, brandstof

Gebruik biobrandstof aan banden gelegd

Het gebruik van voedsel voor brandstof wordt beperkt. Dat heeft het Europees Parlement woensdag bepaald. Vanaf 2020 mag voedsel voor ten hoogste 6 % van de brandstoffen in het verkeer de basis zijn.

De beperking van dat percentage is opgelegd omdat biobrandstoffen niet alleen positieve effecten hebben. De verbouwing van landbouwgewassen zorgt ook voor ontbossing en de daarmee samenhangende klimaatverandering, meldt De Telegraaf. Daarnaast neemt de voedselschaarste toe, doordat minder landbouwgrond kan worden gebruikt voor de productie van voeding.

Compromis

Milieuactivisten hadden gepleit voor een maximum van 5,5 %. De biobrandstofindustrie had gehoopt op een plafond van 6,5 %. Sommige fracties in het Europees Parlement vonden dat ook een acceptabel percentage. Als compromis is besloten om het maximum van 6 % vast te stellen.

Momenteel is ook een tweede generatie biobrandstoffen ontwikkeld. Dit zijn brandstoffen op basis van algen of afval van landbouw en industrie. Het Europees Parlement heeft woensdag ook bepaald dat de tweede generatie biobrandstoffen minstens 2,5 % van het totale brandstofverbruik moeten zijn in 2020.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.