Beta lobbyt voor behoud tabaksverkoop tankstations

Branchevereniging Beta zoekt steun in politiek Den Haag voor behoud van tabaksverkoop in tankstations. De belangenvereniging sprak onlangs met fractievoorzitter Halbe Zijlstra en MKB-woordvoerder Erik Ziengs van regeringspartij VVD. Oppositiepartij SP wil namelijk tabaksverkoop bij onder meer tankstations verbieden. “Maar de VVD ziet het verbod niet zitten”, aldus Edsko Schuitema van Beta.

De vereniging is bevreesd voor een verbod. De tabaksverkoop is volgens de belangenbehartiger essentieel voor de omzet van een pomphouder. “Dat wilden we nogmaals duidelijk maken aan de fractieleden”, aldus Edsko Schuitema van Beta. Volgens hem was Zijlstra (links op de foto) verrast dat tabak vaak meer dan de helft van de totale omzet is. “Tabak is de kurk waar een tankstation op drijft. We wilden de VVD-top op het hart drukken in welke moeilijke positie de pomphouders momenteel zitten.” Ook branchevereniging Bovag gaf eerder aan niets te zien in de plannen van de SP.

Tabakswaren

Die wil de verkoop bij onder andere tankstations verbieden, omdat tabakswaren dan minder voorhanden zijn. Ook moet zo de verkoop aan minderjarigen makkelijker te controleren worden. Momenteel zijn er tienduizenden plekken in Nederland waar sigaretten kunnen worden gekocht. Als de SP haar zin krijgt, blijven er ongeveer 1.500 over. De partij wil dat uitsluitend tabaksspeciaalzaken nog sigaretten verkopen.

Of voor de plannen een meerderheid in de Tweede Kamer is, is nog niet duidelijk. “De VVD heeft in ieder geval aangegeven geen voorstander te zijn”, vertelt Schuitema. “Met andere partijen zoeken we nog contact.” Wanneer de politiek over de SP-plannen praat, is  nog niet bekend.

Minderjarigen

Ook heeft Beta gepleit voor strafbaarstelling van tabaksbezit bij minderjarigen. Vanaf begin 2014 kunnen jongeren onder de 18 jaar beboet worden als ze alcohol bij zich hebben. Maar bij tabaksbezit is dit niet het geval. Dat zou de belangenvereniging graag anders zien. Schuitema: “De Tweede Kamer wil dezelfde regels voor alcohol en tabak, met een leeftijdsgrens die wordt verhoogd naar 18 jaar. Dan moeten de te jonge kopers in beide gevallen ook strafbaar zijn. Nu krijgt bij tabaksverkoop alleen de winkelier de boete. Dat is een scheef verhaal.”

Daarnaast overlegde de belangenvereniging over de grensproblemen. Veel tankstations verliezen klanten aan concurrenten in België en Duitsland, omdat daar de accijnzen lager zijn. Volgens Beta en andere belangenverenigingen kopen de Nederlanders ook levensmiddelen en tabak over de grenzen, gelijktijdig met hun bezoek aan een Duitse of Belgische pomp. Hierdoor daalt de omzet van veel pomphouders en loopt de Nederlandse schatkist belastinginkomsten mis. De branchevereniging hoopt dan ook dat de door Den Haag geplande accijnsverhogingen niet doorgaan.

Cijfers

Ook Beta-bestuurslid Wim van Gorsel was bij de besprekingen aanwezig. “Zijlstra vroeg ons om nog betere cijfers over het accijnslek te tonen. Die cijfers gaan wij hem geven. De geplande belastingverhoging op tabak, diesel en lpg is een heel slechte zaak voor alle grenspompen en voor de schatkist. Daar moeten we de VVD van overtuigen.”

Tom van Gurp

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Beta lobbyt voor behoud tabaksverkoop tankstations | TankPro.nl

Beta lobbyt voor behoud tabaksverkoop tankstations

Branchevereniging Beta zoekt steun in politiek Den Haag voor behoud van tabaksverkoop in tankstations. De belangenvereniging sprak onlangs met fractievoorzitter Halbe Zijlstra en MKB-woordvoerder Erik Ziengs van regeringspartij VVD. Oppositiepartij SP wil namelijk tabaksverkoop bij onder meer tankstations verbieden. “Maar de VVD ziet het verbod niet zitten”, aldus Edsko Schuitema van Beta.

De vereniging is bevreesd voor een verbod. De tabaksverkoop is volgens de belangenbehartiger essentieel voor de omzet van een pomphouder. “Dat wilden we nogmaals duidelijk maken aan de fractieleden”, aldus Edsko Schuitema van Beta. Volgens hem was Zijlstra (links op de foto) verrast dat tabak vaak meer dan de helft van de totale omzet is. “Tabak is de kurk waar een tankstation op drijft. We wilden de VVD-top op het hart drukken in welke moeilijke positie de pomphouders momenteel zitten.” Ook branchevereniging Bovag gaf eerder aan niets te zien in de plannen van de SP.

Tabakswaren

Die wil de verkoop bij onder andere tankstations verbieden, omdat tabakswaren dan minder voorhanden zijn. Ook moet zo de verkoop aan minderjarigen makkelijker te controleren worden. Momenteel zijn er tienduizenden plekken in Nederland waar sigaretten kunnen worden gekocht. Als de SP haar zin krijgt, blijven er ongeveer 1.500 over. De partij wil dat uitsluitend tabaksspeciaalzaken nog sigaretten verkopen.

Of voor de plannen een meerderheid in de Tweede Kamer is, is nog niet duidelijk. “De VVD heeft in ieder geval aangegeven geen voorstander te zijn”, vertelt Schuitema. “Met andere partijen zoeken we nog contact.” Wanneer de politiek over de SP-plannen praat, is  nog niet bekend.

Minderjarigen

Ook heeft Beta gepleit voor strafbaarstelling van tabaksbezit bij minderjarigen. Vanaf begin 2014 kunnen jongeren onder de 18 jaar beboet worden als ze alcohol bij zich hebben. Maar bij tabaksbezit is dit niet het geval. Dat zou de belangenvereniging graag anders zien. Schuitema: “De Tweede Kamer wil dezelfde regels voor alcohol en tabak, met een leeftijdsgrens die wordt verhoogd naar 18 jaar. Dan moeten de te jonge kopers in beide gevallen ook strafbaar zijn. Nu krijgt bij tabaksverkoop alleen de winkelier de boete. Dat is een scheef verhaal.”

Daarnaast overlegde de belangenvereniging over de grensproblemen. Veel tankstations verliezen klanten aan concurrenten in België en Duitsland, omdat daar de accijnzen lager zijn. Volgens Beta en andere belangenverenigingen kopen de Nederlanders ook levensmiddelen en tabak over de grenzen, gelijktijdig met hun bezoek aan een Duitse of Belgische pomp. Hierdoor daalt de omzet van veel pomphouders en loopt de Nederlandse schatkist belastinginkomsten mis. De branchevereniging hoopt dan ook dat de door Den Haag geplande accijnsverhogingen niet doorgaan.

Cijfers

Ook Beta-bestuurslid Wim van Gorsel was bij de besprekingen aanwezig. “Zijlstra vroeg ons om nog betere cijfers over het accijnslek te tonen. Die cijfers gaan wij hem geven. De geplande belastingverhoging op tabak, diesel en lpg is een heel slechte zaak voor alle grenspompen en voor de schatkist. Daar moeten we de VVD van overtuigen.”

Tom van Gurp

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.