nove, Erik de Vries

NOVE adviseert leden verhoging van loonschalen met 1 %

Branchevereniging NOVE adviseert haar leden de loonschalen met 1 % te verhogen. De loonsverhoging moet ingaan per 1 september. Dat maakte directeur Erik de Vries onlangs bekend. Voor de NOVE-leden werken zowel chauffeurs als tankstationmedewerkers.

De vereniging heeft besloten tot de loonsverhoging, omdat de transportsector de lonen ook heeft verhoogd. “Wat die sector doet, is een belangrijke referentie voor ons”, legt De Vries uit. Een aanzienlijk deel van het personeel van de NOVE-leden is chauffeur. “En door deze verhoging komen we weer op gelijke voet.”

Toekomst

NOVE is de branchevereniging voor zelfstandige brandstofhandelaren. Een deel van hen exploiteert ook tankstations, waaronder Avia, BrandOil en Gulf. De aangesloten leden hebben ongeveer duizend tankstations, waarvan zo’n zeshonderd bemand zijn.

In het recente verleden gaf de branchevereniging ook al het advies om de lonen te verhogen. Zo werd in 2012 een verhoging van 0,75 % geadviseerd en kregen werknemers een eenmalige uitkering van 250 euro. Of de NOVE volgend jaar ook een verhoging adviseert, kan De Vries nog niet zeggen. Dat is volgens hem afhankelijk van de toekomstige economische situatie in de sector. Ook de afspraken in de diverse relevante cao’s zijn van invloed.

Loonschalen

De leden zijn niet verplicht om het advies op te volgen. Maar De Vries verwacht wel dat het advies breed gedragen wordt door de bij NOVE aangesloten bedrijven.

Hij benadrukt dat het niet gaat om lonen, maar om loonschalen. Dit houdt in dat als een werknemer 1500 euro loon krijgt, maar volgens de loonschaal 1400 zou krijgen, hij een verhoging van 14 euro tegemoet kan zien en niet van 15 euro.

Cao

Momenteel is voor de NOVE-leden geen cao afgesloten. De vorige cao liep af in 2011 en de afspraken daarin worden nog steeds gehanteerd. “We gaan de cao wel binnen afzienbare tijd herijken”, vertelt De Vries. “Dat houdt in dat we bekijken of de overeenkomst nog voldoet aan de wetgeving, bijvoorbeeld omtrent pensioen en fiscale regelingen.” De Vries verwacht in de toekomst een nieuwe cao af te sluiten. “Maar dat zal niet vóór volgend jaar zijn.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NOVE adviseert leden verhoging van loonschalen met 1 % | TankPro.nl
nove, Erik de Vries

NOVE adviseert leden verhoging van loonschalen met 1 %

Branchevereniging NOVE adviseert haar leden de loonschalen met 1 % te verhogen. De loonsverhoging moet ingaan per 1 september. Dat maakte directeur Erik de Vries onlangs bekend. Voor de NOVE-leden werken zowel chauffeurs als tankstationmedewerkers.

De vereniging heeft besloten tot de loonsverhoging, omdat de transportsector de lonen ook heeft verhoogd. “Wat die sector doet, is een belangrijke referentie voor ons”, legt De Vries uit. Een aanzienlijk deel van het personeel van de NOVE-leden is chauffeur. “En door deze verhoging komen we weer op gelijke voet.”

Toekomst

NOVE is de branchevereniging voor zelfstandige brandstofhandelaren. Een deel van hen exploiteert ook tankstations, waaronder Avia, BrandOil en Gulf. De aangesloten leden hebben ongeveer duizend tankstations, waarvan zo’n zeshonderd bemand zijn.

In het recente verleden gaf de branchevereniging ook al het advies om de lonen te verhogen. Zo werd in 2012 een verhoging van 0,75 % geadviseerd en kregen werknemers een eenmalige uitkering van 250 euro. Of de NOVE volgend jaar ook een verhoging adviseert, kan De Vries nog niet zeggen. Dat is volgens hem afhankelijk van de toekomstige economische situatie in de sector. Ook de afspraken in de diverse relevante cao’s zijn van invloed.

Loonschalen

De leden zijn niet verplicht om het advies op te volgen. Maar De Vries verwacht wel dat het advies breed gedragen wordt door de bij NOVE aangesloten bedrijven.

Hij benadrukt dat het niet gaat om lonen, maar om loonschalen. Dit houdt in dat als een werknemer 1500 euro loon krijgt, maar volgens de loonschaal 1400 zou krijgen, hij een verhoging van 14 euro tegemoet kan zien en niet van 15 euro.

Cao

Momenteel is voor de NOVE-leden geen cao afgesloten. De vorige cao liep af in 2011 en de afspraken daarin worden nog steeds gehanteerd. “We gaan de cao wel binnen afzienbare tijd herijken”, vertelt De Vries. “Dat houdt in dat we bekijken of de overeenkomst nog voldoet aan de wetgeving, bijvoorbeeld omtrent pensioen en fiscale regelingen.” De Vries verwacht in de toekomst een nieuwe cao af te sluiten. “Maar dat zal niet vóór volgend jaar zijn.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.