argus media, brandstofforum, bovag, oliehandel, olieprijs

Rol Azië in toevoer olieproducten gaat toenemen

Europa zal zich moeten opmaken voor een geduchte concurrent in de aanvoer van olieproducten: Azië. Het gevolg van de toenemende invloed van Azië is dat de langere aanvoerlijnen zullen zorgen voor grotere prijsschommelingen in Europa. Dit voorspelde Chris Judge, senior editor bij Argus Media, afgelopen vrijdag tijdens het Downstream Forum van Argus en BOVAG.

Zeg je Azië, dan zou je als eerste denken aan de Chinese dorst naar olie, maar dat kan wel eens snel veranderen, hield Judge zijn veertigkoppig gehoor in Bunnik voor.

Raffinaderijen

“Europese raffinaderijen zijn gedateerd en in Azië worden steeds meer state-of-the-art raffinaderijen geopend. India kan nu al goedkoper en efficiënter produceren dan de meeste Europese landen en Saoedi-Arabië bouwt op dit moment eveneens aan extra raffinagecapaciteit”, zei Judge.“Sluiting van Europese raffinaderijen is niet uit te sluiten.”

Aan prijsvoorspellingen doet Argus Media niet, alleen aan het beschrijven van de huidige stand van zaken in de markt en aan analyse van trends en bewegingen uit het verleden. Op basis van de gegevens van Argus berekent BOVAG op maandbasis de gemiddelde verdiencapaciteit op een liter benzine, LPG en diesel voor zijn leden.

Marktbewegingen

Judge: “Als pricing agency rapporteren we simpelweg de marktbewegingen, we verzamelen een groot aantal transacties in de oliewereld en we geven de prijzen door die met die transacties gemoeid zijn. Onze rol is dus een andere dan die van de analisten die de olieprijs voorspellen.”

Afdelingsmanager Jan Bessembinders van BOVAG Tankstations fungeerde als dagvoorzitter en maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezige ondernemers bij te praten over de stand van zaken met betrekking tot tabak, accijns, de lobby in Den Haag én het recente besluit van Rijkwaterstaat om op verzoek van BOVAG verwijzingsborden langs de snelweg toe te staan, naar tankstations met alternatieve brandstoffen.

Wereldmarkt

Ondernemers die het seminar bijgewoond hebben, zijn in een paar uur tijd op de hoogte gebracht van het internationale spel van vraag en aanbod op de brandstoffenmarkt.

“Dit is weer eens een andere bijeenkomst dan gebruikelijk”, stelde Bessembinders achteraf vast. “We kijken wat verder dan alleen de dagelijkse gang van zaken en we laten zien hoe de wereldmarkt bij wijze van spreken de situatie in het dorp van onze leden beïnvloedt.”

 

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.