LNG tankstation Ballast Nedam

Miljoenensubsidie Erdgas Mobil voor Duitse LNG-tankstations

Erdgas Mobil krijgt een miljoenensubsidie van de EU om in Duitsland LNG-tankstations te bouwen. De subsidie is bedoeld voor het project ‘LNG Blue Corrridors’. Dit voorziet onder meer in de aanleg van een dekkend netwerk van LNG-tankstations in Europa, waarbij de afstand van tank tot tank niet groter is dan vierhonderd kilometer. “Wij zijn trots om dit proefproject in samenwerking met autofabrikanten, Iveco, Renault Trucks en Volvo Trucks op de weg te brengen,” zegt Dr Timm Kehler, CEO van Erdgas Mobil. “LNG is een schoner, stiller en goedkoper alternatief voor dieseltrucks.”

LNG is volgens Europa de oplossing op een stijgende dieselprijs en toenemende milieu-eisen voor het vrachtverkeer. LNG is vloeibaar gemaakt aardgas. In China en de VS is deze innovatieve brandstof al succesvol in gebruik in zware bedrijfsvoertuigen. In Brussel werd vorige week de kick-off bijeenkomst gehouden met alle projectpartners.

LNG-tankstations

Erdgas Mobil wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van LNG-tankstations in Duitsland. “Maar het is eerst belangrijk om geschikte locaties te identificeren en afspraken te maken met de trucking-industrie,” zei Kehler. De aankoop van de truck wordt ook gefinancierd door de EU. Dat geeft transportbedrijven een extra stimulans. In totaal bedraagt de subsidiepot € 8 miljoen euro.

Voor de transportsector kan LNG erg interessant zijn. De brandstofkosten ligggen zo’n 20 procent lager in vergelijking met diesel. Wel zijn de aanschafkosten van een LNG-truck iets hoger, als er geen subsidie op wordt gegeven. Het omslagpunt ligt dan op ongeveer bij 90.000 kilometer per jaar.

Vloeibaar aardgas

LNG is vloeibaar gemaakt aardgas en is schoner, stiller en kostenconcurrerender dan diesel. Het verbrandt schoner: 90 minder uitstoot van fijnstof en stikstof dan diesel en een lagere CO2-uitstoot. Een LNG-motor is 50% stiller dan een dieselmotor, waardoor het ideaal is voor bijvoorbeeld stadsdistributie.

Het grote voordeel van LNG boven CNG is dat LNG-voertuigen een veel grotere actieradius hebben. De temperatuur van LNG is -162 graden Celsius. Net als groengas bij LNG, bestaat er ook bio-LNG. Daarmee rijdt een voertuig 100% CO2-neutraal. Deze brandstof kan bijvoorbeeld gemaakt worden door middel van biologisch restafval.

Nederland

Op dit moment zijn er 6 LNG-tankstations in Nederland. Hiervan zijn er 3 openbaar (Tilburg, Oss en Zwolle). LNG24 is ook bezig met de ontwikkeling van een aantal LNG-tankstations op de volgende locaties: Duiven, Veghel, Venlo, Roosendaal, Rotterdam, Rijnsburg, Pijnacker en Amsterdam. De verwachting is dat er binnen 5 jaar behoefte is aan zo’n 50 LNG-tankstations in Nederland.

LNG24 biedt tankstation-ondernemers de mogelijkheid om LNG aan te bieden in de brandstoffenmix. Het bedrijf, zusteronderneming van CNG Net en dochterbedrijf van Ballast Nedam, huurt ruimte op tankstations om er een LNG-vulpunt neer te zetten.

Lees ook: Binnen 5 jaar behoefte aan vijftig LNG-tankstations

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Miljoenensubsidie Erdgas Mobil voor Duitse LNG-tankstations | TankPro.nl
LNG tankstation Ballast Nedam

Miljoenensubsidie Erdgas Mobil voor Duitse LNG-tankstations

Erdgas Mobil krijgt een miljoenensubsidie van de EU om in Duitsland LNG-tankstations te bouwen. De subsidie is bedoeld voor het project ‘LNG Blue Corrridors’. Dit voorziet onder meer in de aanleg van een dekkend netwerk van LNG-tankstations in Europa, waarbij de afstand van tank tot tank niet groter is dan vierhonderd kilometer. “Wij zijn trots om dit proefproject in samenwerking met autofabrikanten, Iveco, Renault Trucks en Volvo Trucks op de weg te brengen,” zegt Dr Timm Kehler, CEO van Erdgas Mobil. “LNG is een schoner, stiller en goedkoper alternatief voor dieseltrucks.”

LNG is volgens Europa de oplossing op een stijgende dieselprijs en toenemende milieu-eisen voor het vrachtverkeer. LNG is vloeibaar gemaakt aardgas. In China en de VS is deze innovatieve brandstof al succesvol in gebruik in zware bedrijfsvoertuigen. In Brussel werd vorige week de kick-off bijeenkomst gehouden met alle projectpartners.

LNG-tankstations

Erdgas Mobil wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van LNG-tankstations in Duitsland. “Maar het is eerst belangrijk om geschikte locaties te identificeren en afspraken te maken met de trucking-industrie,” zei Kehler. De aankoop van de truck wordt ook gefinancierd door de EU. Dat geeft transportbedrijven een extra stimulans. In totaal bedraagt de subsidiepot € 8 miljoen euro.

Voor de transportsector kan LNG erg interessant zijn. De brandstofkosten ligggen zo’n 20 procent lager in vergelijking met diesel. Wel zijn de aanschafkosten van een LNG-truck iets hoger, als er geen subsidie op wordt gegeven. Het omslagpunt ligt dan op ongeveer bij 90.000 kilometer per jaar.

Vloeibaar aardgas

LNG is vloeibaar gemaakt aardgas en is schoner, stiller en kostenconcurrerender dan diesel. Het verbrandt schoner: 90 minder uitstoot van fijnstof en stikstof dan diesel en een lagere CO2-uitstoot. Een LNG-motor is 50% stiller dan een dieselmotor, waardoor het ideaal is voor bijvoorbeeld stadsdistributie.

Het grote voordeel van LNG boven CNG is dat LNG-voertuigen een veel grotere actieradius hebben. De temperatuur van LNG is -162 graden Celsius. Net als groengas bij LNG, bestaat er ook bio-LNG. Daarmee rijdt een voertuig 100% CO2-neutraal. Deze brandstof kan bijvoorbeeld gemaakt worden door middel van biologisch restafval.

Nederland

Op dit moment zijn er 6 LNG-tankstations in Nederland. Hiervan zijn er 3 openbaar (Tilburg, Oss en Zwolle). LNG24 is ook bezig met de ontwikkeling van een aantal LNG-tankstations op de volgende locaties: Duiven, Veghel, Venlo, Roosendaal, Rotterdam, Rijnsburg, Pijnacker en Amsterdam. De verwachting is dat er binnen 5 jaar behoefte is aan zo’n 50 LNG-tankstations in Nederland.

LNG24 biedt tankstation-ondernemers de mogelijkheid om LNG aan te bieden in de brandstoffenmix. Het bedrijf, zusteronderneming van CNG Net en dochterbedrijf van Ballast Nedam, huurt ruimte op tankstations om er een LNG-vulpunt neer te zetten.

Lees ook: Binnen 5 jaar behoefte aan vijftig LNG-tankstations

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.