Minder meldingen over mensen die tanken zonder betalen

Tankstation-ondernemers maken minder vaak melding van een klant die tankt zonder te betalen. In de eerste vier maanden van 2013 zijn er bij PB Tankcollect ongeveer 12.000 registraties binnen gekomen, dat is gemiddeld 3.000 per maand. De afgelopen twee jaren lag dit aantal hoger. Toen waren er op jaarbasis op 40.0000 meldingen. De groep ‘veelplegers’ groeit echter wel.

PB Tankcollect is een deurwaarderscollectief dat samenwerkt met de grote oliemaatschappijen en eigenaren van lokale tankstations. 

Maar het totale aantal mensen dat niet betaalt, kan nog hoger liggen. Niet iedereen maakt melding bij de deurwaarder.

Veelplegers

Volgens directeur Rick van der Rest is de groep veelplegers wél gegroeid. “Onze mensen zien vaker dezelfde mensen in korte tijd op verschillende plekken tanken zonder te betalen. Dit zijn mensen die zich sowieso al meer buiten de wet begeven. Dat vereist een andere aanpak: met deze groep moet je één-op-één het gesprek aangaan.”

”, zegt hij in Metro.

De economische crisis speelt nauwelijks een rol bij het niet-betalen, meent Van der Rest. Hij onderscheidt bovendien de veeplegers van de ‘kloppers’: “Mensen die tanken, naar binnen gaan en zeggen: ‘Ik kan niet betalen nu, kunnen we dat anders oplossen?’”. En dat is geen kleine groep, benadrukt hij. “Sterker nog: ongeveer de helft van de meldingen gaat over kloppers.”

Pomphouder

De schade voor de pomphouders loopt jaarlijks in de miljoenen. Gemiddeld gaat het om ongeveer 50 euro aan brandstof die niet wordt afgerekend. “Maar het schadebedrag is vele malen hoger”, stelt de directeur. “Camera’s moeten worden uitgelezen, de daders moeten worden opgespoord en de benodigde apparatuur worden aangeschaft. Dan praat je dus echt over een veelvoud van de brandstofwaarde.”

Pomphouders maken na een doorrijder ook aangifte bij de politie op de website tankenzonderbetalen.nl. Ook daar blijkt uit cijfers dat het totale aantal doorrijders licht afneemt, maar dat de groep criminele gevallen juist groeit.

Lees ook: Tankenzonderbetalen.nl wordt overgenomen door KLPD

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Minder meldingen over mensen die tanken zonder betalen”

Rob van Gestel|02.05.13|10:09

Is er wel eens verder nagedacht wáárom er minder aangifte wordt gedaan? In 99 van de 100 gevallen is het enige wat je krijgt een rekening, met een inmiddels standaard bericht dat er geen verhaalmogelijkheden zijn.
Van het openbaar ministerie krijg je letterlijk een jaar later een vaag bericht met soms de melding dat men is veroordeelt. En het geld dan? Case Closed. Meest recente brief was dat men onschuldig was.
Het begin is er, maar we zijn er nog lang niet, er is nog veel werk te verzetten.

Marjolein van Zoest|07.05.13|14:03

Of als er een doorrijder uiteindelijk voor de rechter komt, bepaald de rechter dat vergoeding van de schade niet nodig is!

Of: mijnheer is met onbekende bestemming vertrokken!

Of: de politie vraagt foto’s en getuigen om iets te gaan doen met een zaak van 1 á 2 jaar geleden.

Of: Wil de tank ondernemer even 5 pagina’s invullen inzake een doorrijder van 2 jaar geleden!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minder meldingen over mensen die tanken zonder betalen | TankPro.nl

Minder meldingen over mensen die tanken zonder betalen

Tankstation-ondernemers maken minder vaak melding van een klant die tankt zonder te betalen. In de eerste vier maanden van 2013 zijn er bij PB Tankcollect ongeveer 12.000 registraties binnen gekomen, dat is gemiddeld 3.000 per maand. De afgelopen twee jaren lag dit aantal hoger. Toen waren er op jaarbasis op 40.0000 meldingen. De groep ‘veelplegers’ groeit echter wel.

PB Tankcollect is een deurwaarderscollectief dat samenwerkt met de grote oliemaatschappijen en eigenaren van lokale tankstations. 

Maar het totale aantal mensen dat niet betaalt, kan nog hoger liggen. Niet iedereen maakt melding bij de deurwaarder.

Veelplegers

Volgens directeur Rick van der Rest is de groep veelplegers wél gegroeid. “Onze mensen zien vaker dezelfde mensen in korte tijd op verschillende plekken tanken zonder te betalen. Dit zijn mensen die zich sowieso al meer buiten de wet begeven. Dat vereist een andere aanpak: met deze groep moet je één-op-één het gesprek aangaan.”

”, zegt hij in Metro.

De economische crisis speelt nauwelijks een rol bij het niet-betalen, meent Van der Rest. Hij onderscheidt bovendien de veeplegers van de ‘kloppers’: “Mensen die tanken, naar binnen gaan en zeggen: ‘Ik kan niet betalen nu, kunnen we dat anders oplossen?’”. En dat is geen kleine groep, benadrukt hij. “Sterker nog: ongeveer de helft van de meldingen gaat over kloppers.”

Pomphouder

De schade voor de pomphouders loopt jaarlijks in de miljoenen. Gemiddeld gaat het om ongeveer 50 euro aan brandstof die niet wordt afgerekend. “Maar het schadebedrag is vele malen hoger”, stelt de directeur. “Camera’s moeten worden uitgelezen, de daders moeten worden opgespoord en de benodigde apparatuur worden aangeschaft. Dan praat je dus echt over een veelvoud van de brandstofwaarde.”

Pomphouders maken na een doorrijder ook aangifte bij de politie op de website tankenzonderbetalen.nl. Ook daar blijkt uit cijfers dat het totale aantal doorrijders licht afneemt, maar dat de groep criminele gevallen juist groeit.

Lees ook: Tankenzonderbetalen.nl wordt overgenomen door KLPD

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Minder meldingen over mensen die tanken zonder betalen”

Rob van Gestel|02.05.13|10:09

Is er wel eens verder nagedacht wáárom er minder aangifte wordt gedaan? In 99 van de 100 gevallen is het enige wat je krijgt een rekening, met een inmiddels standaard bericht dat er geen verhaalmogelijkheden zijn.
Van het openbaar ministerie krijg je letterlijk een jaar later een vaag bericht met soms de melding dat men is veroordeelt. En het geld dan? Case Closed. Meest recente brief was dat men onschuldig was.
Het begin is er, maar we zijn er nog lang niet, er is nog veel werk te verzetten.

Marjolein van Zoest|07.05.13|14:03

Of als er een doorrijder uiteindelijk voor de rechter komt, bepaald de rechter dat vergoeding van de schade niet nodig is!

Of: mijnheer is met onbekende bestemming vertrokken!

Of: de politie vraagt foto’s en getuigen om iets te gaan doen met een zaak van 1 á 2 jaar geleden.

Of: Wil de tank ondernemer even 5 pagina’s invullen inzake een doorrijder van 2 jaar geleden!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.