LNG-schip Shell

Shell ziet LNG als dé brandstof voor de binnenvaart

Shell heeft ’s werelds eerste op LNG varende tanker voor de binnenvaart in Kampen te water gelaten. Deze binnenvaarttanker is een primeur voor Shell en voor de hele binnenvaart. Shell voorziet een ‘schitterende toekomst’ voor LNG als de brandstof voor de kust- en binnenvaart. 

Dick Benschop, President-Directeur Shell Nederland: “Wij vinden het fantastisch om dit eerste, door LNG aangedreven binnenvaartschip in bedrijf te zien. Innovatie, een gemeenschappelijke visie en enorme betrokkenheid hebben door LNG voortgestuwde binnenvaartschepen tot een realiteit gemaakt.”

“Shell voorziet een schitterende toekomst voor LNG als brandstof in zowel de kust- als de binnenvaart, want het kan klanten helpen om aan strenge emissienormen te voldoen, zoals die ook op de Rijn zullen gaan gelden”, aldus Benschop.

Rijn

De LNG Greenstream Tanker is ontworpen en gebouwd door Peters Shipyards, in Kampen, en wordt geëxploiteerd door het Nederlandse Interstream Barging (ISB). Dit is het eerste van twee nieuwe, op LNG varende binnenvaarttankers die Shell gaat charteren. Het schip is op schema te water gelaten en wordt de komende weken operationeel op de Rijn.

Het Greenstream-ontwerp biedt veel nieuws op het gebied van veiligheid en efficiëntie. Zo heeft het schip niet één grote motor, zoals bij traditionele binnenvaartschepen, maar vier kleine, efficiënte motoren. Dit houdt in dat het vermogen kan worden gevarieerd, want stroomafwaarts varen kost minder vermogen dan stroomopwaarts varen.

Brandstofbesparing

Dit maakt brandstofbesparingen mogelijk. Ook maken de motoren minder toeren dan traditionele binnenvaartschepen. Dit vermindert het trillings- en het geluidsniveau, wat bij het varen door dichtbevolkte gebieden langs de Rijn een voordeel kan zijn. De nieuwe, op LNG varende binnenvaarttanker gaat in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland varen.

De tewaterlating is onderdeel van de ontwikkeling op langere termijn van een nieuwe Europese industrie voor LNG als scheepsbrandstof. Deze heeft het potentieel om binnenvaartschepen, veerboten, sleepboten en zelfs riviercruiseschepen van brandstof te voorzien.

Overname

Een ander voorbeeld van het vertrouwen dat Shell in de toekomst van deze sector heeft, is haar recente overname van Gasnor, het Noorse LNG-bedrijf. Ook gaat Shell de komende paar jaar twee Luchtcorridors tot ontwikkeling brengen, vooral ten behoeve van de zeetransportindustrie aan de Amerikaanse Golfkust en voor het Grote-Merengebied in Noord-Amerika.

Lees ook: Shell gaat Rijn bevaren met nieuwe LNG-tankers.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell ziet LNG als dé brandstof voor de binnenvaart | TankPro.nl
LNG-schip Shell

Shell ziet LNG als dé brandstof voor de binnenvaart

Shell heeft ’s werelds eerste op LNG varende tanker voor de binnenvaart in Kampen te water gelaten. Deze binnenvaarttanker is een primeur voor Shell en voor de hele binnenvaart. Shell voorziet een ‘schitterende toekomst’ voor LNG als de brandstof voor de kust- en binnenvaart. 

Dick Benschop, President-Directeur Shell Nederland: “Wij vinden het fantastisch om dit eerste, door LNG aangedreven binnenvaartschip in bedrijf te zien. Innovatie, een gemeenschappelijke visie en enorme betrokkenheid hebben door LNG voortgestuwde binnenvaartschepen tot een realiteit gemaakt.”

“Shell voorziet een schitterende toekomst voor LNG als brandstof in zowel de kust- als de binnenvaart, want het kan klanten helpen om aan strenge emissienormen te voldoen, zoals die ook op de Rijn zullen gaan gelden”, aldus Benschop.

Rijn

De LNG Greenstream Tanker is ontworpen en gebouwd door Peters Shipyards, in Kampen, en wordt geëxploiteerd door het Nederlandse Interstream Barging (ISB). Dit is het eerste van twee nieuwe, op LNG varende binnenvaarttankers die Shell gaat charteren. Het schip is op schema te water gelaten en wordt de komende weken operationeel op de Rijn.

Het Greenstream-ontwerp biedt veel nieuws op het gebied van veiligheid en efficiëntie. Zo heeft het schip niet één grote motor, zoals bij traditionele binnenvaartschepen, maar vier kleine, efficiënte motoren. Dit houdt in dat het vermogen kan worden gevarieerd, want stroomafwaarts varen kost minder vermogen dan stroomopwaarts varen.

Brandstofbesparing

Dit maakt brandstofbesparingen mogelijk. Ook maken de motoren minder toeren dan traditionele binnenvaartschepen. Dit vermindert het trillings- en het geluidsniveau, wat bij het varen door dichtbevolkte gebieden langs de Rijn een voordeel kan zijn. De nieuwe, op LNG varende binnenvaarttanker gaat in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland varen.

De tewaterlating is onderdeel van de ontwikkeling op langere termijn van een nieuwe Europese industrie voor LNG als scheepsbrandstof. Deze heeft het potentieel om binnenvaartschepen, veerboten, sleepboten en zelfs riviercruiseschepen van brandstof te voorzien.

Overname

Een ander voorbeeld van het vertrouwen dat Shell in de toekomst van deze sector heeft, is haar recente overname van Gasnor, het Noorse LNG-bedrijf. Ook gaat Shell de komende paar jaar twee Luchtcorridors tot ontwikkeling brengen, vooral ten behoeve van de zeetransportindustrie aan de Amerikaanse Golfkust en voor het Grote-Merengebied in Noord-Amerika.

Lees ook: Shell gaat Rijn bevaren met nieuwe LNG-tankers.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.