Snelladen, elektrische auto

Verkoop plug-in hybride en range extender fors gestegen

Het aantal elektrische auto’s dat vorig jaar verkocht is in de Europese Unie is ruim verdubbeld ten opzichte van 2011. Nederland neemt binnen de totale Europese verkopen een tweede plaats in, na koploper Frankrijk.  De stijging in Nederland is vooral te danken aan plug-in hybrides en de auto’s met een range extender op benzine. De verkoop van volledig elektrische auto’s daalde juist iets.

De cijfers zijn afkomstig van autofabrikantenorganisatie ACEA, die RAI Vereniging publiceerde. In totaal zijn er het afgelopen jaar 27.416 elektrische personenauto’s verkocht in de EU. Dat is een stijging van 109 procent vergeleken met 2011. Ondanks die toename is het aandeel van de elektrische auto in de totale EU-markt van 12 miljoen voertuigen nog klein met minder dan 0,25 procent. Frankrijk was goed voor de verkoop van de meeste elektrische auto’s met een aantal van 6.323 stuks, gevolgd door Nederland met 5.155 elektrische auto’s. Duitsland neemt binnen de verkoopstatistiek van de EU de derde plek in met 4.157 elektrische auto’s.

Aandeel

Afgezet tegen de verkoop in 2011 steeg het aantal elektrische auto’s in Nederland. In 2011 werden er 875 exemplaren verkocht, in 2012 waren dat er dus 5.155. In totaal werden er in Nederland in 2012 502.544 auto’s verkocht. Hoewel in Frankrijk weliswaar ruim 1000 meer elektrische auto’s werden verkocht, was het aandeel aan elektrische auto’s een stuk kleiner. In dat land werden er in 2012 in totaal 2 miljoen nieuwe personenauto’s verkocht.

In het Verenigd Koninkrijk is de elektrische auto minder populair. In 2012 werden er 1.262 verkocht op een totaal aantal van 2 miljoen nieuwe personenauto’s. Buiten de EU valt vooral Noorwegen op. Daar werden het afgelopen jaar 4.290 elektrische auto’s regegistreerd op een totale verkoop van 138.000.

Plug- in hybride en range extender

De groei in Nederland is te danken aan verkoop van plug-in hybrides en elektrische auto’s met een range extender (zoals de Opel Ampera/Chevrolet Volt). De verkoop van volledig elektrische auto’s daalde juist licht van 861 naar 828 stuks. In andere grote Europese markten is dat anders. Van de 6.323 verkochte elektrisch auto’s in Frankrijk zijn er 5.663 volledig elektrisch. In Duitsland zijn dat er 2.956 van de 4.157.

In Frankrijk, Duitsland en Noorwegen is het aandeel volledig elektrische auto’s een stuk groter. Dat verschil zou te maken kunnen hebben met de gunstige fiscale bijtelling in Nederland voor plug-in hybrides en auto’s met range extender. Het grootste deel daarvan wordt verkocht voor zakelijk gebruik.

Totaal aantal elektrische voertuigen

Uit cijfers van Agentschap NL blijkt dat eind januari van dit jaar in Nederland 8.078 elektrische voertuigen reden. In dat cijfer zijn ook bedrijfswagens, motorfietsen, brom- en snorfietsen meegenomen. Eind januari waren er 2.877 publieke, 933 semi-publieke en 60 snellaadpunten voor auto’s.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop plug-in hybride en range extender fors gestegen | TankPro.nl
Snelladen, elektrische auto

Verkoop plug-in hybride en range extender fors gestegen

Het aantal elektrische auto’s dat vorig jaar verkocht is in de Europese Unie is ruim verdubbeld ten opzichte van 2011. Nederland neemt binnen de totale Europese verkopen een tweede plaats in, na koploper Frankrijk.  De stijging in Nederland is vooral te danken aan plug-in hybrides en de auto’s met een range extender op benzine. De verkoop van volledig elektrische auto’s daalde juist iets.

De cijfers zijn afkomstig van autofabrikantenorganisatie ACEA, die RAI Vereniging publiceerde. In totaal zijn er het afgelopen jaar 27.416 elektrische personenauto’s verkocht in de EU. Dat is een stijging van 109 procent vergeleken met 2011. Ondanks die toename is het aandeel van de elektrische auto in de totale EU-markt van 12 miljoen voertuigen nog klein met minder dan 0,25 procent. Frankrijk was goed voor de verkoop van de meeste elektrische auto’s met een aantal van 6.323 stuks, gevolgd door Nederland met 5.155 elektrische auto’s. Duitsland neemt binnen de verkoopstatistiek van de EU de derde plek in met 4.157 elektrische auto’s.

Aandeel

Afgezet tegen de verkoop in 2011 steeg het aantal elektrische auto’s in Nederland. In 2011 werden er 875 exemplaren verkocht, in 2012 waren dat er dus 5.155. In totaal werden er in Nederland in 2012 502.544 auto’s verkocht. Hoewel in Frankrijk weliswaar ruim 1000 meer elektrische auto’s werden verkocht, was het aandeel aan elektrische auto’s een stuk kleiner. In dat land werden er in 2012 in totaal 2 miljoen nieuwe personenauto’s verkocht.

In het Verenigd Koninkrijk is de elektrische auto minder populair. In 2012 werden er 1.262 verkocht op een totaal aantal van 2 miljoen nieuwe personenauto’s. Buiten de EU valt vooral Noorwegen op. Daar werden het afgelopen jaar 4.290 elektrische auto’s regegistreerd op een totale verkoop van 138.000.

Plug- in hybride en range extender

De groei in Nederland is te danken aan verkoop van plug-in hybrides en elektrische auto’s met een range extender (zoals de Opel Ampera/Chevrolet Volt). De verkoop van volledig elektrische auto’s daalde juist licht van 861 naar 828 stuks. In andere grote Europese markten is dat anders. Van de 6.323 verkochte elektrisch auto’s in Frankrijk zijn er 5.663 volledig elektrisch. In Duitsland zijn dat er 2.956 van de 4.157.

In Frankrijk, Duitsland en Noorwegen is het aandeel volledig elektrische auto’s een stuk groter. Dat verschil zou te maken kunnen hebben met de gunstige fiscale bijtelling in Nederland voor plug-in hybrides en auto’s met range extender. Het grootste deel daarvan wordt verkocht voor zakelijk gebruik.

Totaal aantal elektrische voertuigen

Uit cijfers van Agentschap NL blijkt dat eind januari van dit jaar in Nederland 8.078 elektrische voertuigen reden. In dat cijfer zijn ook bedrijfswagens, motorfietsen, brom- en snorfietsen meegenomen. Eind januari waren er 2.877 publieke, 933 semi-publieke en 60 snellaadpunten voor auto’s.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.