accijns, tankstation grens

Forse daling brandstofverkoop Nederland in 2012

De verkoop van brandstoffen voor motorvoertuigen is in 2012 fors gedaald ten opzichte van 2011. In totaal werd er 3,4% minder benzine, diesel en LPG verkocht. Met name de verkoop van diesel zakte fors in: -3,6%. De totale verkoop in 2012 kwam uit op 13,5 miljard liter brandstof. LPG wist zich als enige brandstofsoort te handhaven op hetzelfde niveau als 2011.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS, die op haar beurt cijfers krijgt aangeleverd vanuit brandstofhandelaren en oliemaatschappijen.

Volgens NOVE, de belangenorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, welke circa 50% van alle brandstof op de Nederlandse markt brengen, zijn meerdere oorzaken debet aan de forse daling.

Tanken in buitenland

Allereerst wijst NOVE op de hoge accijnzen op brandstoffen in vergelijking met het buitenland. Hierdoor tanken veel particulieren maar ook bedrijven in Duitsland, Luxemburg of België. Met name de accijns op benzine is in Nederland torenhoog: met 75,2 cent per liter staat Nederland bovenaan in Europa. Pomphouders in de grensstreek hebben het daardoor zeer moeilijk.

Ten tweede is het aantal faillissementen van transportbedrijven in 2012 fors toegenomen. In 2012 waren dit er 509, 166 meer dan in 2011. Hierdoor nam de verkoop van diesel af.

Accijnsbeleid moet worden herzien

Ten derde constateert NOVE dat de fiscale stimulering van de overheid er voor zorgt dat kleinere en zuinigere auto’s worden aangeschaft. Dit leidt tot een afname van het gebruik van brandstof.

NOVE is van mening dat de overheid haar beleid ten aanzien van accijnzen moet herzien. Immers, door afname van de brandstofverkoop zullen uiteindelijk ook de accijnsinkomsten dalen. Simpelweg de accijnzen verhogen is geen optie volgens NOVE: men zal nog meer over de grens gaan tanken. De overheid zal dus na moeten denken over andere alternatieven, zoals rekening rijden.cijfers CBS

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Forse daling brandstofverkoop Nederland in 2012 | TankPro.nl
accijns, tankstation grens

Forse daling brandstofverkoop Nederland in 2012

De verkoop van brandstoffen voor motorvoertuigen is in 2012 fors gedaald ten opzichte van 2011. In totaal werd er 3,4% minder benzine, diesel en LPG verkocht. Met name de verkoop van diesel zakte fors in: -3,6%. De totale verkoop in 2012 kwam uit op 13,5 miljard liter brandstof. LPG wist zich als enige brandstofsoort te handhaven op hetzelfde niveau als 2011.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS, die op haar beurt cijfers krijgt aangeleverd vanuit brandstofhandelaren en oliemaatschappijen.

Volgens NOVE, de belangenorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, welke circa 50% van alle brandstof op de Nederlandse markt brengen, zijn meerdere oorzaken debet aan de forse daling.

Tanken in buitenland

Allereerst wijst NOVE op de hoge accijnzen op brandstoffen in vergelijking met het buitenland. Hierdoor tanken veel particulieren maar ook bedrijven in Duitsland, Luxemburg of België. Met name de accijns op benzine is in Nederland torenhoog: met 75,2 cent per liter staat Nederland bovenaan in Europa. Pomphouders in de grensstreek hebben het daardoor zeer moeilijk.

Ten tweede is het aantal faillissementen van transportbedrijven in 2012 fors toegenomen. In 2012 waren dit er 509, 166 meer dan in 2011. Hierdoor nam de verkoop van diesel af.

Accijnsbeleid moet worden herzien

Ten derde constateert NOVE dat de fiscale stimulering van de overheid er voor zorgt dat kleinere en zuinigere auto’s worden aangeschaft. Dit leidt tot een afname van het gebruik van brandstof.

NOVE is van mening dat de overheid haar beleid ten aanzien van accijnzen moet herzien. Immers, door afname van de brandstofverkoop zullen uiteindelijk ook de accijnsinkomsten dalen. Simpelweg de accijnzen verhogen is geen optie volgens NOVE: men zal nog meer over de grens gaan tanken. De overheid zal dus na moeten denken over andere alternatieven, zoals rekening rijden.cijfers CBS

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.