Blue One 95, Argos

Toyota gaat nieuwe brandstof Blue One 95 onderzoeken

Autofabrikant Toyota heeft aangekondigd een onderzoek naar de nieuwe brandstof Blue One 95 te zullen gaan uitvoeren. Volgens Toyota is nog onduidelijk of de nieuwe brandstof volledig veilig is voor automotoren. Argos, dat Blue One 95 vorig jaar november op de markt introduceerde, benadrukt dat de brandstof volstrekt veilig is en geschikt voor auto’s vanaf bouwjaar 2001.

Blue One 95 werd bij de introductie vorig jaar gepresenteerd als de brandstof van de toekomst. Twee cent goedkoper dan Euro 95, betere motorprestaties en minimaal 50% CO2-reductie ten opzichte van ‘gewone’ benzine.

Natte ethanol

Al deze positieve kenmerken worden veroorzaakt door de 15% natte ethanol die in Blue One 95 is verwerkt. Door het gebruik van natte ethanol bevat Blue One 95 een verhoogd percentage water. Uit onderzoeken van TNO, TU Delft en SGS blijkt dat een klein percentage water opgelost in de brandstof leidt tot betere motorprestaties.

In de racesport (Formule 1) is de toepassing van waterinjectie hierdoor al langer een bekend fenomeen.

Mix

De bewezen voordelen van Bliue One 95 ten spijt heeft Toyota toch twijfels over de nieuwe brandstof. Zo zijn er nog geen lange termijn-tests uitgevoerd met deze mix. Met name het percentage ethanol (die afkomstig is van suikerriet) in de brandstof baart de autofabrikant zorgen.

Omdat er meer ethanol in deze brandstof zit dan de Europese specificaties voor benzine (EN228) aangeven, sluit Toyota niet uit dat er schade kan ontstaan aan bijvoorbeeld rubberen slangen in de auto.

70 tankstations

Ook zou het corrosie kunnen veroorzaken bij aluminium onderdelen. Vooral oudere modellen zijn hier gevoelig voor. Toyota Motor Corporation gaat nu uitgebreid onderzoeken hoe zowel de oudere als de nieuwe modellen op deze brandstof reageren.

Blue One 95 is inmiddels bij meer dan 70 tankstations in Nederland verkrijgbaar.

Fred Kramer

Lees ook: Nieuwe brandstof Blue One 95 2 cent goedkoper dan Euro 95

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.