LPG gas autogas tanken

LPG kan benzine en diesel naar de kroon steken

Het lijkt een beetje de vergeten brandstof maar lpg zou in de toekomst wel eens benzine en diesel naar de kroon kunnen steken. Dat stelt althans onderzoeksbureau Pike Research dat een rapport heeft samengesteld over de toekomstmogelijkheden van lpg. Hieruit blijkt dat in 2020 door gestage groei wereldwijd meer dan 1,4 miljoen lpg-auto’s op jaarbasis zullen worden verkocht.

Uit het rapport blijkt dat lpg een mooie toekomst tegemoet gaat mits de overheid de relatief schone brandstof niet al te zeer belast. Volgens de researchanalisten van Pike heeft lpg grote voordelen. Niet alleen is gas goedkoper, maar het is ook redelijk schoon, gemakkelijk op te slaan en simpel te vervoeren. Daarnaast loopt een auto op gas langer dan op benzine of diesel.

‘Verschonen’

Vooral bedrijven die veel activiteiten buiten kantoor hebben, gebruiken auto’s op lpg, zo stelt het onderzoeksbureau. lpg wordt vaak aangevraagd en opgeslagen in opslagtanks op locatie. Bedrijven gebruiken de auto’s dan voor diverse activiteiten en ’s avonds gaan de auto’s terug naar een centraal depot.

In Europa is Turkije de grootste groeimarkt voor lpg-auto;s Jaarlijks komen er 200.000 op lpg-auto’s bij. In Nederland is de lpg-markt zich aan het ‘verschonen’. Terwijl het totaal aantal auto’s met een lpg-installatie daalt door sloop en export van 218.041 in 2011 naar 208.067 in 2012, groeit de aankoop van nieuwe auto’s met veelal een affabriek lpg-installatie. Zo werden in het eerste kwartaal van 2012 3803 auto’s op lpg verkocht, terwijl er in dezelfde periode van 2011 1955 auto’s met een gasinstallatie van de handen gingen, blijkt uit cijfers van Stichting Autogas Nederland.

Omslagpunt

Het rijden op lpg kan voor langere tijd interessant zijn. Zeker als wordt meegenomen dat de prijs van autogas niet voor de volle honderd procent aan de olieprijs is gekoppeld. Nog hogere benzineprijzen wil niet automatisch zeggen dat de prijs van lpg even hard stijgt. Bovendien kent iedere benzinewagen een omslagpunt wanneer het rijden op lpg interessant zou kunnen gaan worden.

Aan de pomp is lpg is relatief goedkoop ten opzichte van andere brandstoffen, 0,86 eurocent per liter, maar wordt aan de andere kant ook zwaarder belast.

Voordeel

De ANWB heeft onlangs twee modellen Bi-Fuel auto’s (lpg in combinatie met benzine) getest. In het geval van de Mazda 2 Bi-Fuel wordt bijvoorbeeld tot januari 2014 geen wegenbelasting betaald. Verder is hij in aanschaf goedkoper dan een ‘gewone’ benzine-auto. Voor een gebruiksperiode van 4 jaar met een gemiddeld kilometrage van 15.000 per jaar, bedraagt het voordeel ten opzichte van een benzine Mazda 2 zo’n 60,00 euro per maand.

Bij de Opel Corsa Bi-Fuel valt de winst lager uit. Zo kent deze Opel geen vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. De versie met LPG is bovendien ook 500 euro  duurder dan een gewone Corsa. En door de hogere motorrijtuigenbelasting zal hij bij inruil iets minder opleveren dan een benzine-Corsa. Het omslagpunt bij deze auto ligt op 15.000 kilometer per jaar.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

LPG kan benzine en diesel naar de kroon steken | TankPro.nl
LPG gas autogas tanken

LPG kan benzine en diesel naar de kroon steken

Het lijkt een beetje de vergeten brandstof maar lpg zou in de toekomst wel eens benzine en diesel naar de kroon kunnen steken. Dat stelt althans onderzoeksbureau Pike Research dat een rapport heeft samengesteld over de toekomstmogelijkheden van lpg. Hieruit blijkt dat in 2020 door gestage groei wereldwijd meer dan 1,4 miljoen lpg-auto’s op jaarbasis zullen worden verkocht.

Uit het rapport blijkt dat lpg een mooie toekomst tegemoet gaat mits de overheid de relatief schone brandstof niet al te zeer belast. Volgens de researchanalisten van Pike heeft lpg grote voordelen. Niet alleen is gas goedkoper, maar het is ook redelijk schoon, gemakkelijk op te slaan en simpel te vervoeren. Daarnaast loopt een auto op gas langer dan op benzine of diesel.

‘Verschonen’

Vooral bedrijven die veel activiteiten buiten kantoor hebben, gebruiken auto’s op lpg, zo stelt het onderzoeksbureau. lpg wordt vaak aangevraagd en opgeslagen in opslagtanks op locatie. Bedrijven gebruiken de auto’s dan voor diverse activiteiten en ’s avonds gaan de auto’s terug naar een centraal depot.

In Europa is Turkije de grootste groeimarkt voor lpg-auto;s Jaarlijks komen er 200.000 op lpg-auto’s bij. In Nederland is de lpg-markt zich aan het ‘verschonen’. Terwijl het totaal aantal auto’s met een lpg-installatie daalt door sloop en export van 218.041 in 2011 naar 208.067 in 2012, groeit de aankoop van nieuwe auto’s met veelal een affabriek lpg-installatie. Zo werden in het eerste kwartaal van 2012 3803 auto’s op lpg verkocht, terwijl er in dezelfde periode van 2011 1955 auto’s met een gasinstallatie van de handen gingen, blijkt uit cijfers van Stichting Autogas Nederland.

Omslagpunt

Het rijden op lpg kan voor langere tijd interessant zijn. Zeker als wordt meegenomen dat de prijs van autogas niet voor de volle honderd procent aan de olieprijs is gekoppeld. Nog hogere benzineprijzen wil niet automatisch zeggen dat de prijs van lpg even hard stijgt. Bovendien kent iedere benzinewagen een omslagpunt wanneer het rijden op lpg interessant zou kunnen gaan worden.

Aan de pomp is lpg is relatief goedkoop ten opzichte van andere brandstoffen, 0,86 eurocent per liter, maar wordt aan de andere kant ook zwaarder belast.

Voordeel

De ANWB heeft onlangs twee modellen Bi-Fuel auto’s (lpg in combinatie met benzine) getest. In het geval van de Mazda 2 Bi-Fuel wordt bijvoorbeeld tot januari 2014 geen wegenbelasting betaald. Verder is hij in aanschaf goedkoper dan een ‘gewone’ benzine-auto. Voor een gebruiksperiode van 4 jaar met een gemiddeld kilometrage van 15.000 per jaar, bedraagt het voordeel ten opzichte van een benzine Mazda 2 zo’n 60,00 euro per maand.

Bij de Opel Corsa Bi-Fuel valt de winst lager uit. Zo kent deze Opel geen vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. De versie met LPG is bovendien ook 500 euro  duurder dan een gewone Corsa. En door de hogere motorrijtuigenbelasting zal hij bij inruil iets minder opleveren dan een benzine-Corsa. Het omslagpunt bij deze auto ligt op 15.000 kilometer per jaar.

Auteur: Steven Don