Traditionele brandstoffen nog steeds favoriet bij autokopers

Alternatieve brandstoffen hebben een marktaandeel bereikt van ruim 5 procent in de verkoop van nieuwe personenauto’s in 2012. Benzine (64 procent) en diesel (29 procent) beheersen de markt nog steeds.

Dat valt op te maken uit cijfers die RAI Vereniging en BOVAG hebben gepubliceerd. Binnen het marktaandeel alternatieve brandstoffen komt het grootste deel van dat percentage voor rekening van de hybride motoren (4,7 procent), waar het gaat om een combinatie van traditionele en alternatieve brandstof. Auto’s die rijden op echte alternatieve brandstoffen, zoals biobrandstof, en volledig elektrische auto’s hebben nog maar een zeer bescheiden marktaandeel.

Downsizing zet door

De al jaren geleden ingezette trend dat Nederlanders steeds vaker kleine auto’s kopen zet zich nog steeds voort. Zowel particuliere als zakelijke rijders rijden kleiner. De reden is volgens RAI en BOVAG vooral de fiscale regelgeving rondom personenauto’s. De trend van ‘downsizing’ begon toen de zowel de grondslag van de BPM als de grenzen van de bijtelling werden gebaseerd op CO2-uitstoot in plaats van catalogusprijs.

Het aandeel van kleine, zuinige auto’s is snel gestegen. Het marktaandeel van de kleine A-, B- en C-segmenten opgelopen zijn tot 70 procent in de nieuwverkopen.

Verkoop gedaald

In totaal werden er in 2012 502.444 auto’s verkocht. Na de sterke daling in autoverkopen van 2009 en de stijgende lijn in 2010 en 2011, betekent dat voor 2012 weer opnieuw een daling. In 2011 lag het aantal verkochte nieuwe auto’s nog op 555.920.

In de top 3 van particuliere rijders staat de KIA Picanto bovenaan, gevolgd door de Peugeot 107 en de Volkswagen up. De top 3 van zakelijke rijders wordt aangevoerd door Renault Megane, gevolgd door de Volkswagen Focus en de Ford Focus. Al die drie modellen zijn ruim vertegenwoordigd in het 14 procent bijtellingstarief.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Traditionele brandstoffen nog steeds favoriet bij autokopers | TankPro.nl

Traditionele brandstoffen nog steeds favoriet bij autokopers

Alternatieve brandstoffen hebben een marktaandeel bereikt van ruim 5 procent in de verkoop van nieuwe personenauto’s in 2012. Benzine (64 procent) en diesel (29 procent) beheersen de markt nog steeds.

Dat valt op te maken uit cijfers die RAI Vereniging en BOVAG hebben gepubliceerd. Binnen het marktaandeel alternatieve brandstoffen komt het grootste deel van dat percentage voor rekening van de hybride motoren (4,7 procent), waar het gaat om een combinatie van traditionele en alternatieve brandstof. Auto’s die rijden op echte alternatieve brandstoffen, zoals biobrandstof, en volledig elektrische auto’s hebben nog maar een zeer bescheiden marktaandeel.

Downsizing zet door

De al jaren geleden ingezette trend dat Nederlanders steeds vaker kleine auto’s kopen zet zich nog steeds voort. Zowel particuliere als zakelijke rijders rijden kleiner. De reden is volgens RAI en BOVAG vooral de fiscale regelgeving rondom personenauto’s. De trend van ‘downsizing’ begon toen de zowel de grondslag van de BPM als de grenzen van de bijtelling werden gebaseerd op CO2-uitstoot in plaats van catalogusprijs.

Het aandeel van kleine, zuinige auto’s is snel gestegen. Het marktaandeel van de kleine A-, B- en C-segmenten opgelopen zijn tot 70 procent in de nieuwverkopen.

Verkoop gedaald

In totaal werden er in 2012 502.444 auto’s verkocht. Na de sterke daling in autoverkopen van 2009 en de stijgende lijn in 2010 en 2011, betekent dat voor 2012 weer opnieuw een daling. In 2011 lag het aantal verkochte nieuwe auto’s nog op 555.920.

In de top 3 van particuliere rijders staat de KIA Picanto bovenaan, gevolgd door de Peugeot 107 en de Volkswagen up. De top 3 van zakelijke rijders wordt aangevoerd door Renault Megane, gevolgd door de Volkswagen Focus en de Ford Focus. Al die drie modellen zijn ruim vertegenwoordigd in het 14 procent bijtellingstarief.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.