Verplichting oplaadpalen bij tankstations heeft weinig zin

Een verplichting om bij tankstations laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen, heeft weinig tot geen zin. Het zal niet direct leiden tot een toename van het aantal elektrische auto’s op de wegen. De markt moet hierin zelf zijn werk doen. Dat zeggen BETA en BOVAG in reactie op het voorstel van de Europese Commissie om in de nabije toekomst het aanbod van alternatieve brandstoffen op tankstations te verplichten.

In het voorstel van de Europese Commissie staat dat Nederland in 2020 over 32.000 laadpunten voor 200.000 auto’s moet moet beschikken. Dit past in een Europese strategie waarin elke lidstaat moet zorgen voor een minimum aantal laadpunten met een gemeenschappelijke stekker, zodat een kritieke massa van laadpunten wordt bereikt.

Kip-Ei

Daardoor zouden autofabrikanten gestimuleerd worden om tegen een redelijke prijs grote aantallen elektrische auto’s te produceren. Tankstations zouden bij het doorbreken van de kip-ei discussie dus een grote rol kunnen spelen, is de mening in Brussel.

Maar volgens de branche-organisaties kiest de EU hiermee de verkeerde weg. Petra van Stijn van de BETA: “Op zich is het goed de alternatieven te onderzoeken en hier en daar mee te gaan experimenteren. Echter de investeringen voor pilots zijn dermate hoog dat dat economisch nog lang niet verantwoord is dit zonder overheidssteun aan te gaan bieden, daarnaast is er zeer ingewikkelde milieu/omgevingsvergunning wetgeving.”

LPG

Daarbij vindt BETA dat de vraag uit de markt moet komen, lees de autoindustrie. “Aangezien daar de varianten nog maar mondjesmaat aangeboden worden zal er van een kostendekkende structuur voorlopig geen sprake zijn. Liever zien we dat bijvoorbeeld de minst vervuilende brandstof ,LPG, weer de plaats terug krijgt die het altijd had, dus met  fiscaal aantrekkelijke regels.

“BETA volgt uiteraard de ontwikkelingen op dit gebied met grote interesse. Met name  de introductie van auto’s op waterstof van Hyundai  in 2014, waarbij het ministerie van Infrastructuur een leidende rol op zich neemt kan interessant worden”, aldus Van Stijn.

Verlieslatend

Ook Clemens van Hulten van de BOVAG is voorstander van een vrije marktwerking. “Daar geloof ik heilig in. Opleggen is onverstandig en onwenselijk en wordt wettelijk gezien een heel moeilijk traject. ” Van Hulten is bovendien ervaringsdeskundige wat elektrische laadpalen betreft. Hij was de eerste in Nederland die het op zijn tankstation De Lucht aanbood. “Dat was in 2008. Op jaarbasis heb ik 2 tot 3 klanten die hier hun auto komen opladen. Met een investering van 10.000 euro is dit dus een zwaar verlieslatende tak.”

Van Hulten ziet meer in de hybride vormen van vervoer. “Dat zal de komende 25 tot 50 jaar de maat zijn. En de fiscaliteit hierbij zal een grote rol spelen welke vorm van alternatieve brandstof het gaat redden.”

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verplichting oplaadpalen bij tankstations heeft weinig zin | TankPro.nl

Verplichting oplaadpalen bij tankstations heeft weinig zin

Een verplichting om bij tankstations laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen, heeft weinig tot geen zin. Het zal niet direct leiden tot een toename van het aantal elektrische auto’s op de wegen. De markt moet hierin zelf zijn werk doen. Dat zeggen BETA en BOVAG in reactie op het voorstel van de Europese Commissie om in de nabije toekomst het aanbod van alternatieve brandstoffen op tankstations te verplichten.

In het voorstel van de Europese Commissie staat dat Nederland in 2020 over 32.000 laadpunten voor 200.000 auto’s moet moet beschikken. Dit past in een Europese strategie waarin elke lidstaat moet zorgen voor een minimum aantal laadpunten met een gemeenschappelijke stekker, zodat een kritieke massa van laadpunten wordt bereikt.

Kip-Ei

Daardoor zouden autofabrikanten gestimuleerd worden om tegen een redelijke prijs grote aantallen elektrische auto’s te produceren. Tankstations zouden bij het doorbreken van de kip-ei discussie dus een grote rol kunnen spelen, is de mening in Brussel.

Maar volgens de branche-organisaties kiest de EU hiermee de verkeerde weg. Petra van Stijn van de BETA: “Op zich is het goed de alternatieven te onderzoeken en hier en daar mee te gaan experimenteren. Echter de investeringen voor pilots zijn dermate hoog dat dat economisch nog lang niet verantwoord is dit zonder overheidssteun aan te gaan bieden, daarnaast is er zeer ingewikkelde milieu/omgevingsvergunning wetgeving.”

LPG

Daarbij vindt BETA dat de vraag uit de markt moet komen, lees de autoindustrie. “Aangezien daar de varianten nog maar mondjesmaat aangeboden worden zal er van een kostendekkende structuur voorlopig geen sprake zijn. Liever zien we dat bijvoorbeeld de minst vervuilende brandstof ,LPG, weer de plaats terug krijgt die het altijd had, dus met  fiscaal aantrekkelijke regels.

“BETA volgt uiteraard de ontwikkelingen op dit gebied met grote interesse. Met name  de introductie van auto’s op waterstof van Hyundai  in 2014, waarbij het ministerie van Infrastructuur een leidende rol op zich neemt kan interessant worden”, aldus Van Stijn.

Verlieslatend

Ook Clemens van Hulten van de BOVAG is voorstander van een vrije marktwerking. “Daar geloof ik heilig in. Opleggen is onverstandig en onwenselijk en wordt wettelijk gezien een heel moeilijk traject. ” Van Hulten is bovendien ervaringsdeskundige wat elektrische laadpalen betreft. Hij was de eerste in Nederland die het op zijn tankstation De Lucht aanbood. “Dat was in 2008. Op jaarbasis heb ik 2 tot 3 klanten die hier hun auto komen opladen. Met een investering van 10.000 euro is dit dus een zwaar verlieslatende tak.”

Van Hulten ziet meer in de hybride vormen van vervoer. “Dat zal de komende 25 tot 50 jaar de maat zijn. En de fiscaliteit hierbij zal een grote rol spelen welke vorm van alternatieve brandstof het gaat redden.”

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.