tankstation engeland

Supermarkttankstation nekt onafhankelijke Britse pomphouder

Door de komst van steeds meer tankstations bij grote supermarkten in Groot-Brittannië, zullen binnen 4 jaar zo’n 1000 onafhankelijke tankstations hun deuren moeten sluiten. Dat verwacht de Britse branche-organisatie voor pomphouders PRA. Per jaar komen er in het Verenigd Koninkrijk 40 tankstations bij supermarkten bij. De onafhankelijke pomphouders die in dezelfde regio opereren als de supermarkt met tankstation kunnen hier niet tegen concurreren.

De Petrol Retailers Association (PRA) heeft berekend dat als de groei van tankstations bij supermarkten in deze snelheid voortgaat, er in 2016 1000 onafhankelijke pomphouders aan de straat staan. De prijzen die de supermarktketens voor hun benzine rekenen ligt ver onder die van de ‘gewone’ tankstations. Immers de supermarkten gebruiken hun tankstations om klanten binnen te lokken.

Traditie

Nederland kent niet echt een traditie in supermarkttankstations, al is er hier ook een lichte groei op te merken. Zo heeft Makro haar eigen tankstations en verhuurt Jumbo bij sommige supermarkten een deel van het parkeerterrein aan een externe partij voor de levering van benzine. Kleinere coöperaties als Agrisneltank combineren ook supermarkt met tankstation.

De kans dat 1000 onafhankelijke pomphouders het niet gaan redden is voor Groot-Brittanië een regelrecht drama. Nu al kent het eiland een groot tekort aan tankstations Waren er in 1991 nog 21.000 tankstations in het koninkrijk; nu zijn er amper 9000. En dat op 31 miljoen auto’s. Ter vergelijking: Nederland telt op dit moment 4100 tankstations op bijna 8 miljoen auto’s.

‘Brandstof-woestijnen’

Vooral de zelfstandige tankstations op het platteland leggen massaal het loodje. In deze gebieden spreekt met al van ‘brandstof-woestijnen’.Door de sluiting van veel tankstations moeten automobilisten veel meer kilometers afleggen om hun tank te vullen. Dat neemt behoorlijk wat kosten met zich mee.

Onderzoekers hebben uitgerekend dat in een dergelijk geval automobilisten 20 pond extra kwijt zijn voor elke keer dat ze naar een tankstation moeten rijden. De extra kilometers die automobilisten nu moeten maken voor een tankbeurt zou bovendien tot een verhoogde CO2-uitstoot leiden.

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Supermarkttankstation nekt onafhankelijke Britse pomphouder | TankPro.nl
tankstation engeland

Supermarkttankstation nekt onafhankelijke Britse pomphouder

Door de komst van steeds meer tankstations bij grote supermarkten in Groot-Brittannië, zullen binnen 4 jaar zo’n 1000 onafhankelijke tankstations hun deuren moeten sluiten. Dat verwacht de Britse branche-organisatie voor pomphouders PRA. Per jaar komen er in het Verenigd Koninkrijk 40 tankstations bij supermarkten bij. De onafhankelijke pomphouders die in dezelfde regio opereren als de supermarkt met tankstation kunnen hier niet tegen concurreren.

De Petrol Retailers Association (PRA) heeft berekend dat als de groei van tankstations bij supermarkten in deze snelheid voortgaat, er in 2016 1000 onafhankelijke pomphouders aan de straat staan. De prijzen die de supermarktketens voor hun benzine rekenen ligt ver onder die van de ‘gewone’ tankstations. Immers de supermarkten gebruiken hun tankstations om klanten binnen te lokken.

Traditie

Nederland kent niet echt een traditie in supermarkttankstations, al is er hier ook een lichte groei op te merken. Zo heeft Makro haar eigen tankstations en verhuurt Jumbo bij sommige supermarkten een deel van het parkeerterrein aan een externe partij voor de levering van benzine. Kleinere coöperaties als Agrisneltank combineren ook supermarkt met tankstation.

De kans dat 1000 onafhankelijke pomphouders het niet gaan redden is voor Groot-Brittanië een regelrecht drama. Nu al kent het eiland een groot tekort aan tankstations Waren er in 1991 nog 21.000 tankstations in het koninkrijk; nu zijn er amper 9000. En dat op 31 miljoen auto’s. Ter vergelijking: Nederland telt op dit moment 4100 tankstations op bijna 8 miljoen auto’s.

‘Brandstof-woestijnen’

Vooral de zelfstandige tankstations op het platteland leggen massaal het loodje. In deze gebieden spreekt met al van ‘brandstof-woestijnen’.Door de sluiting van veel tankstations moeten automobilisten veel meer kilometers afleggen om hun tank te vullen. Dat neemt behoorlijk wat kosten met zich mee.

Onderzoekers hebben uitgerekend dat in een dergelijk geval automobilisten 20 pond extra kwijt zijn voor elke keer dat ze naar een tankstation moeten rijden. De extra kilometers die automobilisten nu moeten maken voor een tankbeurt zou bovendien tot een verhoogde CO2-uitstoot leiden.

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.