Europese Unie legt productie biodiesel aan banden

De Europese Unie legt de productie van biodiesel aan banden. Biodiesel is slecht voor het milieu en drijft de voedselprijzen omhoog, stelt de EU. Daarom mag biodiesel voortaan maximaal 5 procent uitmaken van de gebruikte brandstoffen. Nu bestaat 4,5 procent van de brandstoffen in de transportsector uit biodiesel.

Biodiesel werd enige jaren geleden gepresenteerd als het schone alternatief voor fossiele diesel. De brandstof wordt gemaakt op basis van plantaardige olie of dierlijke vetten. Om aan de grote vraag te voldoen worden hele plantages voor de productie van koolzaad, palmolie en soja aangelegd die voor een negatief milieu-effect zorgen.

Weerstand

Met name de ontbossing, bewatering en het feit dat voedsel als brandstof wordt gebruikt stuit op steeds meer weerstand. Ook hebben onderzoeken inmiddels aangetoond dat de productie van biodiesel van de eerste generatie een hogere CO2-uitstoot genereert dan gewone diesel.

De EU ziet hierin reden om een grens te trekken voor de productie van biodiesel van deze eerste generatie. Wel zal de productie van duurzame biodiesel , gemaakt uit landbouw- en stadsafval verder worden gestimuleerd.

Voedselprijzen

Connie Hedegaard, Eurocommissaris Klimaat: “We stoppen niet met de biodieselindustrie. Wat ze nu produceren kunnen ze blijven produceren. Maar we kunnen het ons moreel niet veroorloven om een hele grote industrie te bouwen op iets dat niet goed is voor het milieu en de voedselprijzen.”

De EU wil dat tien procent van de transportbrandstof in 2020 uit hernieuwbare bronnen moet komen.

Catastrofe

Het European Biodiesel Board (EBB), een non-profitorganisatie om biodiesel te promoten, reageerde verontwaardigd op de maatregel. Volgens de EBB kan de regel zorgen voor een catastrofaal einde van de industrie, die 10 miljard euro per jaar waard is. Ook vindt de organisatie dat er meer data nodig is om de cijfers over de CO2-uitstoot van biodieselproductie te onderbouwen.

Lees ook: Biodiesel slechter voor milieu dan gewone diesel

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europese Unie legt productie biodiesel aan banden | TankPro.nl

Europese Unie legt productie biodiesel aan banden

De Europese Unie legt de productie van biodiesel aan banden. Biodiesel is slecht voor het milieu en drijft de voedselprijzen omhoog, stelt de EU. Daarom mag biodiesel voortaan maximaal 5 procent uitmaken van de gebruikte brandstoffen. Nu bestaat 4,5 procent van de brandstoffen in de transportsector uit biodiesel.

Biodiesel werd enige jaren geleden gepresenteerd als het schone alternatief voor fossiele diesel. De brandstof wordt gemaakt op basis van plantaardige olie of dierlijke vetten. Om aan de grote vraag te voldoen worden hele plantages voor de productie van koolzaad, palmolie en soja aangelegd die voor een negatief milieu-effect zorgen.

Weerstand

Met name de ontbossing, bewatering en het feit dat voedsel als brandstof wordt gebruikt stuit op steeds meer weerstand. Ook hebben onderzoeken inmiddels aangetoond dat de productie van biodiesel van de eerste generatie een hogere CO2-uitstoot genereert dan gewone diesel.

De EU ziet hierin reden om een grens te trekken voor de productie van biodiesel van deze eerste generatie. Wel zal de productie van duurzame biodiesel , gemaakt uit landbouw- en stadsafval verder worden gestimuleerd.

Voedselprijzen

Connie Hedegaard, Eurocommissaris Klimaat: “We stoppen niet met de biodieselindustrie. Wat ze nu produceren kunnen ze blijven produceren. Maar we kunnen het ons moreel niet veroorloven om een hele grote industrie te bouwen op iets dat niet goed is voor het milieu en de voedselprijzen.”

De EU wil dat tien procent van de transportbrandstof in 2020 uit hernieuwbare bronnen moet komen.

Catastrofe

Het European Biodiesel Board (EBB), een non-profitorganisatie om biodiesel te promoten, reageerde verontwaardigd op de maatregel. Volgens de EBB kan de regel zorgen voor een catastrofaal einde van de industrie, die 10 miljard euro per jaar waard is. Ook vindt de organisatie dat er meer data nodig is om de cijfers over de CO2-uitstoot van biodieselproductie te onderbouwen.

Lees ook: Biodiesel slechter voor milieu dan gewone diesel

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.