Belgische wegenwacht VAB

Vakantiegangers stranden bij zoektocht goedkoop tankstation

Het komt steeds vaker voor dat Nederlandse automobilisten op hun vakantie net voor de grens met Luxemburg stranden met een lege tank. De vakantiegangers proberen met een zo’n leeg mogelijke tank een tankstation in Luxemburg te bereiken waar de benzineprijzen beduidend lager liggen, maar halen het soms niet. Gevolg: flinke kosten voor het wegslepen van de auto.

Vorig jaar telde de ANWB 66 vakantiegangers die op de Belgische wegen in de Ardennen waren gestrand met een lege tank. De Belgische evenknie van de ANWB, VAB, spreekt van 400 gestrande Nederlanders in 2011 en noemt het jagen op goedkope benzine een typisch Hollands probleem.

Prijsverschil

Ondanks dat de prijsverschillen enorm zijn (een volle tank kan zo maar 15 tot 25 euro opleveren) raadt de ANWB de vakantiegangers aan om toch vooral op tijd te tanken. De besparing is het oponthoud en de kans op schade aan de auto niet waard. Bij benzinemotoren bestaat het risico dat de elektrische brandstofpomp de geest geeft als er geen brandstof wordt toegevoerd. Moderne dieselmotoren moeten worden ontlucht als deze zonder brandstof hebben gereden.

Overigens sleept de ANWB leden gratis weg als ze zonder benzine komen te staan. Niet-ANWB leden kunnen op flinke kosten stuiten als hun wagen door een plaatselijk wegsleepbedrijf moet worden getakeld.

Weinig tankstations

De verkeerde inschatting die automobilisten maken, heeft ook van doen met het geringe aantal tankstations in de Belgische Ardennen. Op de route Luik – Luxemburg zit een tankstation even ten zuiden van Luik langs de E25 tussen afrit 44 en 45.

Langs de E411 Brussel – Luxemburg is een tankstation tussen de afritten 22 en 22a. Dichterbij de grens moet u de snelweg af om te tanken. Zo is er bij Neufchateau (afrit 27 van de E411) een tankstation van Octa+ en onderaan de afrit 29 van dezelfde snelweg het Truckcenter Habay met een Total-tankstation.

Tips van de ANWB Wegenwacht:

  • Rij de tank niet helemaal leeg. Stop tijdig bij een tankstation.
  • Mocht het rode lampje “Ga tanken” oplichten, volg dat advies dan ook op.
  • Indien u stilvalt op de snelweg, zet de auto dan op de vluchtstrook. Neem samen met de andere inzittenden plaats achter de vangrails. Trek een veiligheidshesje aan en bel de Alarmcentrale.

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vakantiegangers stranden bij zoektocht goedkoop tankstation | TankPro.nl
Belgische wegenwacht VAB

Vakantiegangers stranden bij zoektocht goedkoop tankstation

Het komt steeds vaker voor dat Nederlandse automobilisten op hun vakantie net voor de grens met Luxemburg stranden met een lege tank. De vakantiegangers proberen met een zo’n leeg mogelijke tank een tankstation in Luxemburg te bereiken waar de benzineprijzen beduidend lager liggen, maar halen het soms niet. Gevolg: flinke kosten voor het wegslepen van de auto.

Vorig jaar telde de ANWB 66 vakantiegangers die op de Belgische wegen in de Ardennen waren gestrand met een lege tank. De Belgische evenknie van de ANWB, VAB, spreekt van 400 gestrande Nederlanders in 2011 en noemt het jagen op goedkope benzine een typisch Hollands probleem.

Prijsverschil

Ondanks dat de prijsverschillen enorm zijn (een volle tank kan zo maar 15 tot 25 euro opleveren) raadt de ANWB de vakantiegangers aan om toch vooral op tijd te tanken. De besparing is het oponthoud en de kans op schade aan de auto niet waard. Bij benzinemotoren bestaat het risico dat de elektrische brandstofpomp de geest geeft als er geen brandstof wordt toegevoerd. Moderne dieselmotoren moeten worden ontlucht als deze zonder brandstof hebben gereden.

Overigens sleept de ANWB leden gratis weg als ze zonder benzine komen te staan. Niet-ANWB leden kunnen op flinke kosten stuiten als hun wagen door een plaatselijk wegsleepbedrijf moet worden getakeld.

Weinig tankstations

De verkeerde inschatting die automobilisten maken, heeft ook van doen met het geringe aantal tankstations in de Belgische Ardennen. Op de route Luik – Luxemburg zit een tankstation even ten zuiden van Luik langs de E25 tussen afrit 44 en 45.

Langs de E411 Brussel – Luxemburg is een tankstation tussen de afritten 22 en 22a. Dichterbij de grens moet u de snelweg af om te tanken. Zo is er bij Neufchateau (afrit 27 van de E411) een tankstation van Octa+ en onderaan de afrit 29 van dezelfde snelweg het Truckcenter Habay met een Total-tankstation.

Tips van de ANWB Wegenwacht:

  • Rij de tank niet helemaal leeg. Stop tijdig bij een tankstation.
  • Mocht het rode lampje “Ga tanken” oplichten, volg dat advies dan ook op.
  • Indien u stilvalt op de snelweg, zet de auto dan op de vluchtstrook. Neem samen met de andere inzittenden plaats achter de vangrails. Trek een veiligheidshesje aan en bel de Alarmcentrale.

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.