Biodiesel slechter voor milieu dan gewone diesel

Biodiesel op basis van koolzaad, soja en palmolie is slechter voor het milieu dan gewone diesel. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van CE Delft, dat alle brandstoffen tegen elkaar heeft afgezet wat betreft hun schadelijkheid voor het milieu. Het onderzoek is in opdracht van Greenpeace uitgevoerd.

In het onderzoek worden de verschillende biobrandstoffen vergeleken met elektrisch rijden, rijden op waterstof en rijden op benzine of diesel. Gekeken is naar de volgende milieucriteria: directe en indirecte broeikasgasemissies over de hele keten, uitputting van eindige voorraden van nutriënten en landgebruik.

Meetlat

Op alle drie de criteria komen elektrisch rijden op basis van duurzame elektriciteit en biobrandstoffen op basis van afval en restproducten, het beste uit de meetlat.

Als de indirecte CO2-emissie wordt meegerekend, blijkt het rijden op soja-olie, koolzaadolie, palmolie en zonnebloemolie nog meer CO2-uitstoot te veroorzaken dan gewone diesel.

In de Europese Unie (EU) is afgesproken dat biobrandstoffen moeten worden bijgemengd in het kader van klimaatbeleid. Maar er ontstaan steeds meer twijfels over dit beleid.

Averechts

Het onderzoek toont aan dat de eerste generatie biobrandstoffen, gebaseerd op landbouwgewassen, teveel nadelige milieu-effecten hebben. Dus een maatregel die bedoeld is als oplossing tegen klimaatverandering dreigt averechts uit te pakken.

Verplicht

Staatssecretaris Atsma van Milieu heeft in maart besloten tot een ophoging van de verplichte bijmenging van biobrandstoffen. De Tweede Kamer heeft hier kritische vragen over gesteld en besluit binnenkort of zij hiermee akkoord gaat. Kees Kodde, campagneleider bossen van Greenpeace: “Atsma slaat de verkeerde weg in als hij nu geen rem zet op niet-duurzame biodiesel.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Biodiesel slechter voor milieu dan gewone diesel | TankPro.nl

Biodiesel slechter voor milieu dan gewone diesel

Biodiesel op basis van koolzaad, soja en palmolie is slechter voor het milieu dan gewone diesel. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van CE Delft, dat alle brandstoffen tegen elkaar heeft afgezet wat betreft hun schadelijkheid voor het milieu. Het onderzoek is in opdracht van Greenpeace uitgevoerd.

In het onderzoek worden de verschillende biobrandstoffen vergeleken met elektrisch rijden, rijden op waterstof en rijden op benzine of diesel. Gekeken is naar de volgende milieucriteria: directe en indirecte broeikasgasemissies over de hele keten, uitputting van eindige voorraden van nutriënten en landgebruik.

Meetlat

Op alle drie de criteria komen elektrisch rijden op basis van duurzame elektriciteit en biobrandstoffen op basis van afval en restproducten, het beste uit de meetlat.

Als de indirecte CO2-emissie wordt meegerekend, blijkt het rijden op soja-olie, koolzaadolie, palmolie en zonnebloemolie nog meer CO2-uitstoot te veroorzaken dan gewone diesel.

In de Europese Unie (EU) is afgesproken dat biobrandstoffen moeten worden bijgemengd in het kader van klimaatbeleid. Maar er ontstaan steeds meer twijfels over dit beleid.

Averechts

Het onderzoek toont aan dat de eerste generatie biobrandstoffen, gebaseerd op landbouwgewassen, teveel nadelige milieu-effecten hebben. Dus een maatregel die bedoeld is als oplossing tegen klimaatverandering dreigt averechts uit te pakken.

Verplicht

Staatssecretaris Atsma van Milieu heeft in maart besloten tot een ophoging van de verplichte bijmenging van biobrandstoffen. De Tweede Kamer heeft hier kritische vragen over gesteld en besluit binnenkort of zij hiermee akkoord gaat. Kees Kodde, campagneleider bossen van Greenpeace: “Atsma slaat de verkeerde weg in als hij nu geen rem zet op niet-duurzame biodiesel.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.