2 Euro aan de pomp: stilstand en illegale benzineverkoop

Illegale benzineverkopers gedijen als de prijs van een liter brandstof nog verder stijgt. Vooral de psychologische grens van 2 euro is voor automobilisten reden om de auto te laten staan of om illegaal brandstof in te slaan. Dat blijkt althans in Europese landen waar de grens van 2 euro al is bereikt of aanstaande is.

Zo laten Italianen, die zuchten onder de hoogste benzineprijzen van de Europese Unie én forse bezuinigingen, hun auto liever thuis nu dat de 2 euro-barrière wordt doorbroken, meldt de Volkskrant.

Salaris

De hoge prijzen aan de pomp leiden tot een gedeeltelijke stilstand van het wagenpark in sommige steden. In Rome rijden bijvoorbeeld aan het eind van de maand ruim 15 procent minder auto’s in de stad. De Romeinen wachten liever tot hun salaris wordt gestort voordat ze weer in de auto stappen.

Niet iedereen lijkt de hoge brandstofprijs erg te vinden. Zo meldt de politie op Sicilië een explosieve toename van illegale benzineverkopers. Die rekenen geen accijns of andere toeslagen. En dat scheelt al gauw de helft.

Frankrijk

In Frankrijk is sinds vorige week de 2 euro-grens doorbroken. Het betrof een kleine pomp weliswaar, van een Parijse parking aan de rue Saint-Antoine. Maar de reacties van automobilisten op de prijs van 2,02 euro haalden alle Franse media. De Franse presidentskandidaten hebben de ‘benzine à 2 euro’ zelfs tot een thema van de verkiezingscampagne gemaakt.

Shoppen

Zo spoort president Nicolas Sarkozy Franse autobezitters goed te shoppen bij het tanken, pleit François Hollande ervoor drie maanden lang de brandstofprijzen te bevriezen, en stelt Marine Le Pen voor de energieaccijns flink te verlagen.

Italiaanse toestanden

In Nederland staat de adviesprijs inmiddels op 1,847 euro voor een litertje Euro 95. Of hier ook Italiaanse toestanden zich gaan voordoen zodra de grens van 2 euro wordt gepasseerd, waagt Jan Bessembinders van BOVAG Tankstations te betwijfelen. “Dat is allemaal heel speculatief. We zijn hier niet in Italië en bovendien is de prijs nog lang niet aan de 2 euro, Ik zou zeggen: over tot de orde van de dag.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

2 Euro aan de pomp: stilstand en illegale benzineverkoop | TankPro.nl

2 Euro aan de pomp: stilstand en illegale benzineverkoop

Illegale benzineverkopers gedijen als de prijs van een liter brandstof nog verder stijgt. Vooral de psychologische grens van 2 euro is voor automobilisten reden om de auto te laten staan of om illegaal brandstof in te slaan. Dat blijkt althans in Europese landen waar de grens van 2 euro al is bereikt of aanstaande is.

Zo laten Italianen, die zuchten onder de hoogste benzineprijzen van de Europese Unie én forse bezuinigingen, hun auto liever thuis nu dat de 2 euro-barrière wordt doorbroken, meldt de Volkskrant.

Salaris

De hoge prijzen aan de pomp leiden tot een gedeeltelijke stilstand van het wagenpark in sommige steden. In Rome rijden bijvoorbeeld aan het eind van de maand ruim 15 procent minder auto’s in de stad. De Romeinen wachten liever tot hun salaris wordt gestort voordat ze weer in de auto stappen.

Niet iedereen lijkt de hoge brandstofprijs erg te vinden. Zo meldt de politie op Sicilië een explosieve toename van illegale benzineverkopers. Die rekenen geen accijns of andere toeslagen. En dat scheelt al gauw de helft.

Frankrijk

In Frankrijk is sinds vorige week de 2 euro-grens doorbroken. Het betrof een kleine pomp weliswaar, van een Parijse parking aan de rue Saint-Antoine. Maar de reacties van automobilisten op de prijs van 2,02 euro haalden alle Franse media. De Franse presidentskandidaten hebben de ‘benzine à 2 euro’ zelfs tot een thema van de verkiezingscampagne gemaakt.

Shoppen

Zo spoort president Nicolas Sarkozy Franse autobezitters goed te shoppen bij het tanken, pleit François Hollande ervoor drie maanden lang de brandstofprijzen te bevriezen, en stelt Marine Le Pen voor de energieaccijns flink te verlagen.

Italiaanse toestanden

In Nederland staat de adviesprijs inmiddels op 1,847 euro voor een litertje Euro 95. Of hier ook Italiaanse toestanden zich gaan voordoen zodra de grens van 2 euro wordt gepasseerd, waagt Jan Bessembinders van BOVAG Tankstations te betwijfelen. “Dat is allemaal heel speculatief. We zijn hier niet in Italië en bovendien is de prijs nog lang niet aan de 2 euro, Ik zou zeggen: over tot de orde van de dag.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.