olie vat vaten

Prijs aardolie stijgt met 30 procent

De prijs van aardolie is het afgelopen jaar met 30 procent gestegen ten opzichte van 2010.  Ook de prijs van aardgas en steenkool waren in 2011 fors hoger dan een jaar eerder. Dat hangt samen met de wereldwijd toenemende vraag naar energie, de aardbeving in Japan en de minder gunstige euro-dollarkoers, blijkt uit cijfers van het cbs.

Gemiddeld was de prijs van de fossiele brandstoffen een kwart hoger dan in 2010. De prijzen hangen onder meer samen met de wereldwijde industriële productie.

Onzekerheden

De prijs van aardolie steeg ook in 2011 weer sterk. De raffinaderijen betaalden ruim 30 procent meer dan in 2010. Toen was de prijs al met bijna 40 procent gestegen.

Die prijsstijging zette in 2011 dus verder door als gevolg van internationale onzekerheden, zoals de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De aardolieprijs reageert doorgaans zeer gevoelig op veranderingen en onzekerheden in vraag en aanbod.

Productie

In 2011 versnelde de prijsstijging ten opzichte van de wereldwijde industriële productie. Dat komt doordat afgelopen jaar behalve de olie- en kolenprijs ook de gasprijs sterk is gestegen, terwijl deze in 2010 nog daalde.

Door de aardbeving in Japan nam de vraag naar gas vanuit Japan sterk toe. Ook gingen op wereldniveau elektriciteitscentrales meer gas als grondstof gebruiken in plaats van kolen of kernenergie.

Europese markt

De prijsontwikkeling van aardgas en steenkool is doorgaans gematigder dan die van aardolie. Dat komt onder andere doordat de gasprijs meer bepaald wordt door de Europese markt en de winning van steenkolen plaatsvindt in politiek stabielere landen. In 2011 steeg de prijs van aardgas met 19 procent. De prijsstijging van steenkolen was 17 procent.

Auteur: Steven Don

2 reacties op “Prijs aardolie stijgt met 30 procent”

john voorts|28.03.12|22:48

De prijs van een vat olie gaat nu dalen. De voorspelde prijs voor 2016 bedraagt 98 dollar, dat is nu nog 126 dollar. http://www.goedkoopste-energieleverancier.nl/component/content/article/104-olieprijs-en-energietarief-gaat-dalen

Pieter Kraaiennest|08.06.15|15:33

En nu is te zien dat de energieprijzen al weer zakken. Zo blijft het heen en weer schommelen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Prijs aardolie stijgt met 30 procent | TankPro.nl
olie vat vaten

Prijs aardolie stijgt met 30 procent

De prijs van aardolie is het afgelopen jaar met 30 procent gestegen ten opzichte van 2010.  Ook de prijs van aardgas en steenkool waren in 2011 fors hoger dan een jaar eerder. Dat hangt samen met de wereldwijd toenemende vraag naar energie, de aardbeving in Japan en de minder gunstige euro-dollarkoers, blijkt uit cijfers van het cbs.

Gemiddeld was de prijs van de fossiele brandstoffen een kwart hoger dan in 2010. De prijzen hangen onder meer samen met de wereldwijde industriële productie.

Onzekerheden

De prijs van aardolie steeg ook in 2011 weer sterk. De raffinaderijen betaalden ruim 30 procent meer dan in 2010. Toen was de prijs al met bijna 40 procent gestegen.

Die prijsstijging zette in 2011 dus verder door als gevolg van internationale onzekerheden, zoals de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De aardolieprijs reageert doorgaans zeer gevoelig op veranderingen en onzekerheden in vraag en aanbod.

Productie

In 2011 versnelde de prijsstijging ten opzichte van de wereldwijde industriële productie. Dat komt doordat afgelopen jaar behalve de olie- en kolenprijs ook de gasprijs sterk is gestegen, terwijl deze in 2010 nog daalde.

Door de aardbeving in Japan nam de vraag naar gas vanuit Japan sterk toe. Ook gingen op wereldniveau elektriciteitscentrales meer gas als grondstof gebruiken in plaats van kolen of kernenergie.

Europese markt

De prijsontwikkeling van aardgas en steenkool is doorgaans gematigder dan die van aardolie. Dat komt onder andere doordat de gasprijs meer bepaald wordt door de Europese markt en de winning van steenkolen plaatsvindt in politiek stabielere landen. In 2011 steeg de prijs van aardgas met 19 procent. De prijsstijging van steenkolen was 17 procent.

Auteur: Steven Don

2 reacties op “Prijs aardolie stijgt met 30 procent”

john voorts|28.03.12|22:48

De prijs van een vat olie gaat nu dalen. De voorspelde prijs voor 2016 bedraagt 98 dollar, dat is nu nog 126 dollar. http://www.goedkoopste-energieleverancier.nl/component/content/article/104-olieprijs-en-energietarief-gaat-dalen

Pieter Kraaiennest|08.06.15|15:33

En nu is te zien dat de energieprijzen al weer zakken. Zo blijft het heen en weer schommelen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.