‘Zakelijke rijder kan beter buiten snelweg tanken’

De hoge benzineprijzen zijn nauwelijks van invloed op het rijgedrag van zakelijke rijders. Ook bij de werkgevers is er amper belangstelling om werknemers aan te zetten tot zuiniger rijden of om een zuiniger auto aan te schaffen. Dat blijkt uit een analyse van LeasePlan onder 100.000 zakelijke rijders.

Door zich niets aan te trekken van de hoge benzineprijzen laten middelgrote ondernemingen met een vloot van 50 auto’s op jaarbasis zo’n 15.000 euro liggen. Bij grotere ondernemingen lopen deze bedragen nog hoger op.

Beïnvloeden

Volgens LeasePlan is met slechts enkele aanpassingen het gedrag van de zakelijke rijder met een tankpas makkelijk te beïnvloeden

Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld prijsafspraken maken met een brandstofleverancier, het tanken van duurdere brandstoffen zoals high performance brandstof niet toestaan of werknemers kennis laten maken met ‘het Nieuwe Rijden’, wat doorgaans tot een merkbaar lager verbruik leidt.

Een ander goed alternatief is om leaserijders te stimuleren goedkoper te tanken, bij onbemande tankstations en buiten de snelwegen

Onbemand

De leasemaatschappij onderzocht de afgelopen maanden in een proefproject onder 50 eigen medewerkers de alternatieven om het gedrag van leaserijders te beïnvloeden. Zo analyseerde men onder meer hoe een financiële incentive het meest effectief ingezet kan worden.

Uit de pilot blijkt onder meer dat medewerkers veel meer gebruik gingen maken van onbemande tankstations. Het aandeel onbemand tanken steeg van 27% naar 50%, terwijl het tanken bij dure snelwegstations sterk daalde: van ruim 15% naar 6%.

Rijgedrag

“Het gaat erom dat de gebruiker de stijging van de brandstofprijs gaat voelen en daardoor zijn rijgedrag aanpast”, aldus LeasePlan-directeur Erik Staat. “Een mogelijkheid daartoe is het invoeren van een beloningssysteem voor zuinig rijdende medewerkers, welke gekoppeld kan worden aan zowel tank- als rijgedrag.”

Besparing

De LeasePlan deelnemers bespaarden gemiddeld twee- tot driehonderd euro op jaarbasis, met uitschieters naar vierhonderd vijftig euro. Ze kregen aan het eind van de pilot 80% van de besparing uitgekeerd.

Op basis van de resultaten en de feedback uit de pilot werkt LeasePlan momenteel in samenwerking met zusterbedrijf TravelCard aan een nieuwe dienst voor werkgevers en leaserijders. De leasemaatschappij verwacht deze medio 2012 in Nederland te introduceren.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Zakelijke rijder kan beter buiten snelweg tanken’ | TankPro.nl

‘Zakelijke rijder kan beter buiten snelweg tanken’

De hoge benzineprijzen zijn nauwelijks van invloed op het rijgedrag van zakelijke rijders. Ook bij de werkgevers is er amper belangstelling om werknemers aan te zetten tot zuiniger rijden of om een zuiniger auto aan te schaffen. Dat blijkt uit een analyse van LeasePlan onder 100.000 zakelijke rijders.

Door zich niets aan te trekken van de hoge benzineprijzen laten middelgrote ondernemingen met een vloot van 50 auto’s op jaarbasis zo’n 15.000 euro liggen. Bij grotere ondernemingen lopen deze bedragen nog hoger op.

Beïnvloeden

Volgens LeasePlan is met slechts enkele aanpassingen het gedrag van de zakelijke rijder met een tankpas makkelijk te beïnvloeden

Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld prijsafspraken maken met een brandstofleverancier, het tanken van duurdere brandstoffen zoals high performance brandstof niet toestaan of werknemers kennis laten maken met ‘het Nieuwe Rijden’, wat doorgaans tot een merkbaar lager verbruik leidt.

Een ander goed alternatief is om leaserijders te stimuleren goedkoper te tanken, bij onbemande tankstations en buiten de snelwegen

Onbemand

De leasemaatschappij onderzocht de afgelopen maanden in een proefproject onder 50 eigen medewerkers de alternatieven om het gedrag van leaserijders te beïnvloeden. Zo analyseerde men onder meer hoe een financiële incentive het meest effectief ingezet kan worden.

Uit de pilot blijkt onder meer dat medewerkers veel meer gebruik gingen maken van onbemande tankstations. Het aandeel onbemand tanken steeg van 27% naar 50%, terwijl het tanken bij dure snelwegstations sterk daalde: van ruim 15% naar 6%.

Rijgedrag

“Het gaat erom dat de gebruiker de stijging van de brandstofprijs gaat voelen en daardoor zijn rijgedrag aanpast”, aldus LeasePlan-directeur Erik Staat. “Een mogelijkheid daartoe is het invoeren van een beloningssysteem voor zuinig rijdende medewerkers, welke gekoppeld kan worden aan zowel tank- als rijgedrag.”

Besparing

De LeasePlan deelnemers bespaarden gemiddeld twee- tot driehonderd euro op jaarbasis, met uitschieters naar vierhonderd vijftig euro. Ze kregen aan het eind van de pilot 80% van de besparing uitgekeerd.

Op basis van de resultaten en de feedback uit de pilot werkt LeasePlan momenteel in samenwerking met zusterbedrijf TravelCard aan een nieuwe dienst voor werkgevers en leaserijders. De leasemaatschappij verwacht deze medio 2012 in Nederland te introduceren.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.