Blauwalg kan als biobrandstof voedselschaarste keren

Blauwalgen kunnen dienen als basis voor de productie van biodiesel. Daarmee kan het omstreden voedsel telen (maïs en tarwe) voor biobrandstof tot het verleden gaan behoren. Dat zeggen althans Braziliaanse onderzoekers.

Het kweken van voedselgewassen zoals tarwe en maïs voor de productie van biobrandstof krijgt al jaren kritiek omdat het de voedselzekerheid in het gedrang zou brengen. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN bijvoorbeeld is het toenemende gebruik van biobrandstof op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk voor de stijging van de voedselprijzen waardoor het aantal mensen dat honger lijdt weer boven het miljard is gestegen.

Voordelen

Het gebruik van cyanobacteriën die in blauwalgen voorkomen voor de productie van biobrandstof heeft voordelen want het is een goedkope grondstof waarvan grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Er ontstaat daarom geen conflict met het voedselthema.

“Cyanobacteriën zijn bacteriën die in staat zijn tot fotosynthese. Ze behoren tot de oudste levende organismen op aarde”, zegt Caroline Pamplona van de Universiteit van São Paulo. Ze is een van de wetenschappers van het Centrum voor Kernenergie in de Landbouw (CENA) die de energiemogelijkheden van cyanobacteriën onderzoekt.

Rendement

Cyanobacteriën hebben ook een hoger rendement, zegt Pamplona. “Maïs produceert 168 liter olie per gezaaide hectare voor de omzetting tot diesel. Micro-organismen waarbij fotosynthese plaatsvindt, kunnen bijna 140.000 liter per hectare produceren. De studies zijn nog volop bezig en we hebben er nog geen zicht op wanneer die afgerond zullen zijn maar ik ben ervan overtuigd dat dit een belangrijke energiebron kan worden.”

Cyanobacteriën of blauwalgen bestaan al 3,5 miljard jaar. Het waren de eerste organismen die zuurstof konden produceren en zo de ontwikkeling van hogere organismen mogelijk hebben gemaakt, meldt IPS.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Blauwalg kan als biobrandstof voedselschaarste keren | TankPro.nl

Blauwalg kan als biobrandstof voedselschaarste keren

Blauwalgen kunnen dienen als basis voor de productie van biodiesel. Daarmee kan het omstreden voedsel telen (maïs en tarwe) voor biobrandstof tot het verleden gaan behoren. Dat zeggen althans Braziliaanse onderzoekers.

Het kweken van voedselgewassen zoals tarwe en maïs voor de productie van biobrandstof krijgt al jaren kritiek omdat het de voedselzekerheid in het gedrang zou brengen. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN bijvoorbeeld is het toenemende gebruik van biobrandstof op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk voor de stijging van de voedselprijzen waardoor het aantal mensen dat honger lijdt weer boven het miljard is gestegen.

Voordelen

Het gebruik van cyanobacteriën die in blauwalgen voorkomen voor de productie van biobrandstof heeft voordelen want het is een goedkope grondstof waarvan grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Er ontstaat daarom geen conflict met het voedselthema.

“Cyanobacteriën zijn bacteriën die in staat zijn tot fotosynthese. Ze behoren tot de oudste levende organismen op aarde”, zegt Caroline Pamplona van de Universiteit van São Paulo. Ze is een van de wetenschappers van het Centrum voor Kernenergie in de Landbouw (CENA) die de energiemogelijkheden van cyanobacteriën onderzoekt.

Rendement

Cyanobacteriën hebben ook een hoger rendement, zegt Pamplona. “Maïs produceert 168 liter olie per gezaaide hectare voor de omzetting tot diesel. Micro-organismen waarbij fotosynthese plaatsvindt, kunnen bijna 140.000 liter per hectare produceren. De studies zijn nog volop bezig en we hebben er nog geen zicht op wanneer die afgerond zullen zijn maar ik ben ervan overtuigd dat dit een belangrijke energiebron kan worden.”

Cyanobacteriën of blauwalgen bestaan al 3,5 miljard jaar. Het waren de eerste organismen die zuurstof konden produceren en zo de ontwikkeling van hogere organismen mogelijk hebben gemaakt, meldt IPS.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.