Ewout Klok: ‘Alle tankstations meedoen met alcoholverkoop’

Voorzitter van BETA, Ewout Klok, roept alle pomphouders in Nederland op om vanaf 14 november te starten met de illegale verkoop van alcohol. “Pas als we met zijn allen achter deze actie gaan staan kunnen we een vuist maken.” In een column legt hij zijn beweegredenen uit.

Column-  Waar komt deze actie vandaan? Tijdens een energieke en waardevolle bijeenkomst met uw collega’s in de klankbordgroep in Wageningen vorige week hebben we de problematiek besproken m.b.t. de verkoop van alcohol. Unaniem werd besloten dit weer op te pakken. Na 11 jaar lang contact proberen te leggen met ministeries (waarbij we steeds weer de deksel op de neus kregen en steeds tegen muren opliepen) werd ons gevraagd om nu ook écht door te pakken met als uiteindelijk doel een uitspraak van het Europese Hof te verkrijgen. We zijn ons er van bewust dat dit een lange weg zal gaan worden.

Argumenten

In het kort nog even de argumenten:
1- Waarom wel alcoholverkoop in het buitenland? Door deze media-aandacht kregen we veel reacties van Nederlanders ‘overzee’ met (Europese) voorbeelden waar wél (alle) alcohol verkocht wordt bij tankstations.
2- Waarom wel bij wegrestaurants? Daar wordt het zelfs voor je ingeschonken! Ook sterke dranken als whisky en cognac! En door de regelmatige gezellige combinatie van eten en drinken moet je sterk in je schoenen staan als je niet nét een slokje teveel neemt…
3- Waarom wel bij supermarkten? Na het wegrijden bij onze bedrijven even een deur verder waar de Breezers en biertjes breed in het schap staan.

Rechtsongelijkheid

Rechtsongelijkheid ten top. Natuurlijk is alcohol in het verkeer niet gewenst. Dat onderschrijven en onderstrepen we. Maar als enige kanaal lijden wij veel omzetverlies. En niemand weet of het verkoopverbod wel het gewenste effect heeft! men meet wel met twee maten!
– Nooit is ook maar 1 cijfer getoond waaruit blijkt dat juist “onze” biertjes het verkeer onveiliger maken. Evalueren? Ho maar! Ik verwijt dat de politiek en de ambtenaren. Het klinkt natuurlijk wel erg makkelijk: “pompstations en bier gaan niet samen…..”;

Thuis

– Onze klanten gebruiken de aankopen thuis. Anders gezegd: nog nooit heb ik een klant de kurk van de fles wijn zien halen om de fles daarna leeg te drinken;
– Verreweg de meeste klanten hebben een rijbewijs, dus zijn 18 jaar of ouder. We hebben onze klanten hoog en vertrouwen op hun verantwoordelijkheid. Net zoals iedereen ons kan vertrouwen in het bewaken van de veiligheid. Komt er een klant in ‘bedenkelijke’ toestand op ons station, dan bellen we de politie. En in ieder geval verkopen we dan zelfs geen benzine meer aan hem of haar;
– Ons personeel weet heel goed om te gaan met leeftijdsgrenzen. Daar ontwikkelen we zelfs trainingen voor bij het OOTW. Sterker nog: we zijn daar voorlopers en pioniers in.

Overspoeld

We werden overspoeld met reacties van leden en niet leden. De meest gestelde vragen waren:
“Waarom maar 5 tankstations?” Omdat we als BETA deze actie ondersteunen en initiëren. Als we eventueel bekeuringen moeten betalen van ons allemaal zijn we failliet.
“Wij melden ons ook aan! Mag dat!” Túúrlijk! Graag zelfs!
“Waarom doen we dan toch niet met ons allen mee?” En nu komen we bij de kernvraag. Uiteraard maak je écht een vuist wanneer we met elkaar de burgerlijke ongehoorzaamheid vol ten uitvoer brengen. Alle bemande tankstations in Nederland weer vullen met zwak-alcoholische drankjes!

Over twee weken bent u weer van harte welkom op onze regiovergaderingen. Mede door uw massale positieve en ondersteunende reacties willen we graag bespreken hoe we direct na de regioavonden van start gaan. Ook de door u genoemde verschillende (nieuwe) invalshoeken en strategieën willen we graag met u delen. Uiteraard zal ik daar in dit schrijven nog niet al teveel over vertellen.

Start

Graag nodig ik u daarom uit om alle afspraken af te zeggen en massaal naar onze regioavonden te komen op 8 november in Hoogeveen (Fluitenberg) of 10 november in Eindhoven. We hebben uw mening én medewerking nodig! De start van de verkoop van zwak-alcoholische dranken is gepland in week 46.

Via deze weg wil ik u hartelijke danken voor uw geweldige ondersteuning. Het blijkt maar weer eens: De BETA leeft als nooit te voren! De enige manier die ons nu rest is burgerlijke ongehoorzaamheid! Niet lijdzaam afwachten, maar doen!

Ewout Klok, voorzitter BETA

Auteur: Steven Don

4 reacties op “Ewout Klok: ‘Alle tankstations meedoen met alcoholverkoop’”

peter|26.10.11|12:01

Je kunt beter alle alcoholverkoop en ook de tabaksverkoop verbieden bij benzinestations en hetzelfde bij wegrestaurants nastreven.

marcel|27.10.11|08:19

Ik vind dit het beste IDEE van nederland…zet hem op KLOK..

Jurgen Gulf Putten|27.10.11|09:47

Als ze bij de overheid vinden dat alcohol thuishoort bij de slijter en tabak bij de tabaksspeciaalzaak dan moeten ze bij de Hema/Gamma/Kruitvat ook geen olie meer verkopen of autolampen of ruitensproeiervloeistof want dat hoort thuis in een Tankstation (garage). Tegenwoordig mogen die ketens toch alles verkopen van verzekeringen tot computers enz enz. Dan moeten ze ook duidelijk onderscheid maken wat waar thuis hoort en niet ons alles verbieden en daar alles toelaten!!

nicole gulf vaals|27.10.11|17:41

@jurgen .daar ben ik het volledig met je eens,de mensen die bij ons naar alcohol vragen zijn de meeste klanten die onverwacht bezoek krijgen en graag een borrel mee naar huis nemen ,maar helaas moet ik maar al te vaal Nee wij hebben en mogen geen alcohol verkopen ,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ewout Klok: ‘Alle tankstations meedoen met alcoholverkoop’ | TankPro.nl

Ewout Klok: ‘Alle tankstations meedoen met alcoholverkoop’

Voorzitter van BETA, Ewout Klok, roept alle pomphouders in Nederland op om vanaf 14 november te starten met de illegale verkoop van alcohol. “Pas als we met zijn allen achter deze actie gaan staan kunnen we een vuist maken.” In een column legt hij zijn beweegredenen uit.

Column-  Waar komt deze actie vandaan? Tijdens een energieke en waardevolle bijeenkomst met uw collega’s in de klankbordgroep in Wageningen vorige week hebben we de problematiek besproken m.b.t. de verkoop van alcohol. Unaniem werd besloten dit weer op te pakken. Na 11 jaar lang contact proberen te leggen met ministeries (waarbij we steeds weer de deksel op de neus kregen en steeds tegen muren opliepen) werd ons gevraagd om nu ook écht door te pakken met als uiteindelijk doel een uitspraak van het Europese Hof te verkrijgen. We zijn ons er van bewust dat dit een lange weg zal gaan worden.

Argumenten

In het kort nog even de argumenten:
1- Waarom wel alcoholverkoop in het buitenland? Door deze media-aandacht kregen we veel reacties van Nederlanders ‘overzee’ met (Europese) voorbeelden waar wél (alle) alcohol verkocht wordt bij tankstations.
2- Waarom wel bij wegrestaurants? Daar wordt het zelfs voor je ingeschonken! Ook sterke dranken als whisky en cognac! En door de regelmatige gezellige combinatie van eten en drinken moet je sterk in je schoenen staan als je niet nét een slokje teveel neemt…
3- Waarom wel bij supermarkten? Na het wegrijden bij onze bedrijven even een deur verder waar de Breezers en biertjes breed in het schap staan.

Rechtsongelijkheid

Rechtsongelijkheid ten top. Natuurlijk is alcohol in het verkeer niet gewenst. Dat onderschrijven en onderstrepen we. Maar als enige kanaal lijden wij veel omzetverlies. En niemand weet of het verkoopverbod wel het gewenste effect heeft! men meet wel met twee maten!
– Nooit is ook maar 1 cijfer getoond waaruit blijkt dat juist “onze” biertjes het verkeer onveiliger maken. Evalueren? Ho maar! Ik verwijt dat de politiek en de ambtenaren. Het klinkt natuurlijk wel erg makkelijk: “pompstations en bier gaan niet samen…..”;

Thuis

– Onze klanten gebruiken de aankopen thuis. Anders gezegd: nog nooit heb ik een klant de kurk van de fles wijn zien halen om de fles daarna leeg te drinken;
– Verreweg de meeste klanten hebben een rijbewijs, dus zijn 18 jaar of ouder. We hebben onze klanten hoog en vertrouwen op hun verantwoordelijkheid. Net zoals iedereen ons kan vertrouwen in het bewaken van de veiligheid. Komt er een klant in ‘bedenkelijke’ toestand op ons station, dan bellen we de politie. En in ieder geval verkopen we dan zelfs geen benzine meer aan hem of haar;
– Ons personeel weet heel goed om te gaan met leeftijdsgrenzen. Daar ontwikkelen we zelfs trainingen voor bij het OOTW. Sterker nog: we zijn daar voorlopers en pioniers in.

Overspoeld

We werden overspoeld met reacties van leden en niet leden. De meest gestelde vragen waren:
“Waarom maar 5 tankstations?” Omdat we als BETA deze actie ondersteunen en initiëren. Als we eventueel bekeuringen moeten betalen van ons allemaal zijn we failliet.
“Wij melden ons ook aan! Mag dat!” Túúrlijk! Graag zelfs!
“Waarom doen we dan toch niet met ons allen mee?” En nu komen we bij de kernvraag. Uiteraard maak je écht een vuist wanneer we met elkaar de burgerlijke ongehoorzaamheid vol ten uitvoer brengen. Alle bemande tankstations in Nederland weer vullen met zwak-alcoholische drankjes!

Over twee weken bent u weer van harte welkom op onze regiovergaderingen. Mede door uw massale positieve en ondersteunende reacties willen we graag bespreken hoe we direct na de regioavonden van start gaan. Ook de door u genoemde verschillende (nieuwe) invalshoeken en strategieën willen we graag met u delen. Uiteraard zal ik daar in dit schrijven nog niet al teveel over vertellen.

Start

Graag nodig ik u daarom uit om alle afspraken af te zeggen en massaal naar onze regioavonden te komen op 8 november in Hoogeveen (Fluitenberg) of 10 november in Eindhoven. We hebben uw mening én medewerking nodig! De start van de verkoop van zwak-alcoholische dranken is gepland in week 46.

Via deze weg wil ik u hartelijke danken voor uw geweldige ondersteuning. Het blijkt maar weer eens: De BETA leeft als nooit te voren! De enige manier die ons nu rest is burgerlijke ongehoorzaamheid! Niet lijdzaam afwachten, maar doen!

Ewout Klok, voorzitter BETA

Auteur: Steven Don

4 reacties op “Ewout Klok: ‘Alle tankstations meedoen met alcoholverkoop’”

peter|26.10.11|12:01

Je kunt beter alle alcoholverkoop en ook de tabaksverkoop verbieden bij benzinestations en hetzelfde bij wegrestaurants nastreven.

marcel|27.10.11|08:19

Ik vind dit het beste IDEE van nederland…zet hem op KLOK..

Jurgen Gulf Putten|27.10.11|09:47

Als ze bij de overheid vinden dat alcohol thuishoort bij de slijter en tabak bij de tabaksspeciaalzaak dan moeten ze bij de Hema/Gamma/Kruitvat ook geen olie meer verkopen of autolampen of ruitensproeiervloeistof want dat hoort thuis in een Tankstation (garage). Tegenwoordig mogen die ketens toch alles verkopen van verzekeringen tot computers enz enz. Dan moeten ze ook duidelijk onderscheid maken wat waar thuis hoort en niet ons alles verbieden en daar alles toelaten!!

nicole gulf vaals|27.10.11|17:41

@jurgen .daar ben ik het volledig met je eens,de mensen die bij ons naar alcohol vragen zijn de meeste klanten die onverwacht bezoek krijgen en graag een borrel mee naar huis nemen ,maar helaas moet ik maar al te vaal Nee wij hebben en mogen geen alcohol verkopen ,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.