Duitse biobrandstof te goedkoop voor Hollandse pomphouder

Nederlandse automobilisten met een auto die geschikt is voor rijden op biobrandstof E85  steken steeds vaker de grens met Duitsland om daar goedkoop te tanken. In Duitsland is E85 ongeveer 60 eurocent goedkoper. Voor pomphouders in de grensstreek heeft het weinig zin om de biobrandstof aan te bieden. Zij spreken van oneerlijke concurrentie.

In het buitenland wordt amper accijns gelegd op E85 waardoor de prijs aan de pomp erg laag is. Voor een liter E85 betaalt de automobilist in Duitsland nog geen  € 0,90, terwijl in Nederland de adviesprijs rond de  € 1,50 schommelt.

Daar is de in april 2010 toegekende accijnsverlaging van € 0,23 al in meegenomen. Voor een Nederlands tankstation aan de grens valt hier niet tegen te concurreren.

Tamoil

Tankstationketen Tamoil is in Nederland de grootste verstrekker van E85. Op 24 plaatsen wordt de biobrandstof geleverd. Volgens inkoop-manager Cees van de Peppel wordt het tijd voor een nivellering van de prijzen.

”Toen we in 2007 voor deze brandstof kozen wisten we van de prijsverschillen met het buitenland. Desalniettemin zou het goed zijn om alle brandstoffen die het milieu sparen, breed te stimuleren. Daar zouden Europese afspraken over gemaakt moeten worden.”

Grensstreek

Van de Peppel maakt zich vooralsnog geen illussies over de E85-verkoop aan de grensstreek. ”Sterker, als klanten ons vragen of ze in de grensstreek bij één van onze stations E85 kunnen tanken, dan sturen we ze zelf wel naar Duitsland.”

Pas als de prijzen op een redelijk vergelijkbaar niveau liggen wil Tamoil meer E85 in de grensstreek gaan leveren.

Bio-ethanol

E85 oftewel Bio-Ethanol wordt gemaakt uit gras (landbouw)afval, afvalhout en algen. Met een betaalbare aanpassing aan de motor is het mogelijk om met vrijwel iedere benzineauto op E85 te rijden.

De biobrandstof E85 is niet te verwarren met E10, dat een mengsel kent van 90 % fossiele brandstof met 10% ethanol.

Populair

Er komen steeds meer automerken met motoren die geschikt zijn voor het rijden op biobrandstof. Zoals bijvoorbeeld de Saab 93 Biopower of de Ford FlexiFuel. De brandstof is vooral populair in landen als Zweden en Brazilië.

Auteur: Steven Don

3 reacties op “Duitse biobrandstof te goedkoop voor Hollandse pomphouder”

w.willink|17.07.12|14:15

Is er een overzicht van de tankstations in Duitsland waar E85 wordt verkocht?

Jan van der Schans|10.04.14|16:33

Bij Tamoil Rotterdam, Boezemweg, wordt E85 niet meer geleverd. Jammer

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.