Mei Li Vos

‘Kabinet moet ook groengas fiscaal stimuleren’

De groengasindustrie wordt de nek omgedraaid als het kabinet alleen op elektrisch rijden mikt, omdat er dan geen vraag meer is naar auto’s op groengas. Het kabinet zou een mix van groengas-auto’s en elektrische auto’s moeten stimuleren. Dat is voor zowel het milieu als voor de Nederlandse economie beter.

Daartoe pleiten Mei Li Vos (directeur Publieke Zaken van OrangeGas), Hans Vervoorn (directeur Public Relations van Fiat Group) en Pelle Schlichting (GroenGasMobiel, co-directeur OrangeGas) in FD Selections. Volgens hen wil minister Maxime Verhagen van Economische Zaken de autorijder met fiscale voordelen overhalen om elektrisch te gaan rijden.

Elektrische auto’s

Er zouden in 2025 zo’n 15.000 tot 20.000 elektrische auto’s moeten rijden. Hiervoor neemt Verhagen maatregelen als een lage bijtelling, vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting op elektrische auto’s.

Verhagen zou deze maatregelen volgens het drietal ook in moeten zetten voor de auto’s op groengas. Groengas is net zo schoon als stroom. Het wordt gemaakt van afval, rioolwater en mest. Het is daarom een duurzame en efficiënte manier om deze restproducten te gebruiken.

Groengas

De productie van groengas is een typisch Nederlandse praktijk en wordt steeds innovatiever. Een aantal gemeenten en provincies stimuleren het gebruik van groengas auto’s en de productie van groengas. Zo rijden er al bussen en afvalwagens op groengas. Ook energieleverancier Essent stimuleert de productie van groengas.

Volgens Vos, Vervoorn en Schlichting blijven er kansen liggen voor de Nederlandse economie, omdat het kabinet de technologie van groengas links laat liggen. Boeren, vooral in de zogenoemde krimp-regio’s, kunnen met het produceren van groengas overleven. Daarbij leveren zij dan een concrete bijdrage aan de groene economie. Zij zijn op die manier ook meteen hun mest kwijt, waar zij anders maar met moeite vanaf komen. Door het hergebruik van afval worden veel schadelijke stoffen afgevangen en omgezet in groengas.

CO2-neutraal

Doordat stroom in veel gevallen wordt opgewekt door kolencentrales, is de uitstoot van een elektrische auto niet CO2-neutraal. Ook met kernenergie wordt stroom opgewekt. Dit is schone stroom maar niet iedereen is gerust op de risico’s die daaraan kleven. Door ook in te zetten op de productie van groengas wordt de Nederlandse economie gestimuleerd en het is beter voor het milieu, aldus het opiniestuk.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Kabinet moet ook groengas fiscaal stimuleren’ | TankPro.nl
Mei Li Vos

‘Kabinet moet ook groengas fiscaal stimuleren’

De groengasindustrie wordt de nek omgedraaid als het kabinet alleen op elektrisch rijden mikt, omdat er dan geen vraag meer is naar auto’s op groengas. Het kabinet zou een mix van groengas-auto’s en elektrische auto’s moeten stimuleren. Dat is voor zowel het milieu als voor de Nederlandse economie beter.

Daartoe pleiten Mei Li Vos (directeur Publieke Zaken van OrangeGas), Hans Vervoorn (directeur Public Relations van Fiat Group) en Pelle Schlichting (GroenGasMobiel, co-directeur OrangeGas) in FD Selections. Volgens hen wil minister Maxime Verhagen van Economische Zaken de autorijder met fiscale voordelen overhalen om elektrisch te gaan rijden.

Elektrische auto’s

Er zouden in 2025 zo’n 15.000 tot 20.000 elektrische auto’s moeten rijden. Hiervoor neemt Verhagen maatregelen als een lage bijtelling, vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting op elektrische auto’s.

Verhagen zou deze maatregelen volgens het drietal ook in moeten zetten voor de auto’s op groengas. Groengas is net zo schoon als stroom. Het wordt gemaakt van afval, rioolwater en mest. Het is daarom een duurzame en efficiënte manier om deze restproducten te gebruiken.

Groengas

De productie van groengas is een typisch Nederlandse praktijk en wordt steeds innovatiever. Een aantal gemeenten en provincies stimuleren het gebruik van groengas auto’s en de productie van groengas. Zo rijden er al bussen en afvalwagens op groengas. Ook energieleverancier Essent stimuleert de productie van groengas.

Volgens Vos, Vervoorn en Schlichting blijven er kansen liggen voor de Nederlandse economie, omdat het kabinet de technologie van groengas links laat liggen. Boeren, vooral in de zogenoemde krimp-regio’s, kunnen met het produceren van groengas overleven. Daarbij leveren zij dan een concrete bijdrage aan de groene economie. Zij zijn op die manier ook meteen hun mest kwijt, waar zij anders maar met moeite vanaf komen. Door het hergebruik van afval worden veel schadelijke stoffen afgevangen en omgezet in groengas.

CO2-neutraal

Doordat stroom in veel gevallen wordt opgewekt door kolencentrales, is de uitstoot van een elektrische auto niet CO2-neutraal. Ook met kernenergie wordt stroom opgewekt. Dit is schone stroom maar niet iedereen is gerust op de risico’s die daaraan kleven. Door ook in te zetten op de productie van groengas wordt de Nederlandse economie gestimuleerd en het is beter voor het milieu, aldus het opiniestuk.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.