Olie, ruwe olie

Olieprijs daalt ruim 10 procent; weer onder 100 dollar-grens

Oil Well Pumps — Image by © Craig Aurness/CORBIS

De olieprijs is in de afgelopen dagen met ruim 10 procent gedaald. Afgelopen donderdag daalde de prijs met twaalf dollar per vat. Dat is de scherpste daling in jaren. De prijs voor een vat ruwe olie staat nu weer onder de honderd dollar.

Omdat de olieprijs maar een kwart van de benzineprijs uitmaakt, laat een verlaging van de adviesprijs nog even op zich wachten. De accijns per liter blijft altijd gelijk, maar de BTW daalt wel mee met een dalende olieprijs. In de brandstofprijs zijn verder marges voor de pomphouders, opslag, transport en fabricage verrekend.

Benzineprijs

Vorige week kostte een vat ruwe Amerikaanse olie nog 113 dollar, maar op donderdagavond was dit slechts 99 dollar. Een vat Brent-olie viel terug van 125 dollar naar 111 dollar. Het is de eerste keer sinds begin maart dat de olieprijs beneden de 100 dollar uit komt.

De daling van de olieprijs lijkt op vrijdag door te zetten. In de ochtend bleven de prijzen stabiel, maar tegen de middag stond de Brent-olie opnieuw bijna 3 procent lager. De daling van donderdag was de grootste prijsdaling voor de Brent-olie binnen een dag. Voor de ruwe Amerikaanse ging het om de op een na grootste daling op een dag ooit.

Osama Bin Laden

De tegenvallende werkloosheidscijfers in Amerika en de tegenvallende bestellingen van grondstoffen in Duitsland zijn de voornaamste oorzaken van de scherpe daling. Ook door de dood van Osama Bin Laden is de markt zich op geopolitiek gebied aan het herstellen. Analisten rekenen erop dat de olieproductie na de dood van  de Al Qaida-leider minder gevaar loopt, meldt Het Nieuwsblad.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Olieprijs daalt ruim 10 procent; weer onder 100 dollar-grens | TankPro.nl
Olie, ruwe olie

Olieprijs daalt ruim 10 procent; weer onder 100 dollar-grens

Oil Well Pumps — Image by © Craig Aurness/CORBIS

De olieprijs is in de afgelopen dagen met ruim 10 procent gedaald. Afgelopen donderdag daalde de prijs met twaalf dollar per vat. Dat is de scherpste daling in jaren. De prijs voor een vat ruwe olie staat nu weer onder de honderd dollar.

Omdat de olieprijs maar een kwart van de benzineprijs uitmaakt, laat een verlaging van de adviesprijs nog even op zich wachten. De accijns per liter blijft altijd gelijk, maar de BTW daalt wel mee met een dalende olieprijs. In de brandstofprijs zijn verder marges voor de pomphouders, opslag, transport en fabricage verrekend.

Benzineprijs

Vorige week kostte een vat ruwe Amerikaanse olie nog 113 dollar, maar op donderdagavond was dit slechts 99 dollar. Een vat Brent-olie viel terug van 125 dollar naar 111 dollar. Het is de eerste keer sinds begin maart dat de olieprijs beneden de 100 dollar uit komt.

De daling van de olieprijs lijkt op vrijdag door te zetten. In de ochtend bleven de prijzen stabiel, maar tegen de middag stond de Brent-olie opnieuw bijna 3 procent lager. De daling van donderdag was de grootste prijsdaling voor de Brent-olie binnen een dag. Voor de ruwe Amerikaanse ging het om de op een na grootste daling op een dag ooit.

Osama Bin Laden

De tegenvallende werkloosheidscijfers in Amerika en de tegenvallende bestellingen van grondstoffen in Duitsland zijn de voornaamste oorzaken van de scherpe daling. Ook door de dood van Osama Bin Laden is de markt zich op geopolitiek gebied aan het herstellen. Analisten rekenen erop dat de olieproductie na de dood van  de Al Qaida-leider minder gevaar loopt, meldt Het Nieuwsblad.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.