Repsol en Amazon hebben de lancering aangekondigd van een nieuwe service waarmee klanten van Amazon retourzendingen kunnen doen bij Repsol-tankstations in Spanje. Inmiddels bieden meer dan zevenhonderd tankstations van Repsol de ‘geen labels, geen dozen’-retourservice aan.
'strategisch punt'

Repsol-tankstations worden retourpunten voor klanten van Amazon

Bij nu zevenhonderd, en dadelijk bij alle 3300 tankstations van Repsol, kunnen klanten hun bij Amazon bestelde producten retourneren. Foto: Repsol, 2024

Repsol en Amazon hebben de lancering aangekondigd van een nieuwe service waarmee klanten van Amazon retourzendingen kunnen doen bij Repsol-tankstations in Spanje. Inmiddels bieden meer dan zevenhonderd tankstations van Repsol de ‘geen labels, geen dozen’-retourservice aan.

Reeds aangeboden bij zevenhonderd Repsol-tankstations, is het plan om de service de komende maanden uit te breiden naar het volledige netwerk van ruim 3300 tankstations van de formule in Spanje. Het initiatief is baanbrekend en heeft tot doel het retourproces van via Amazon bestelde producten voor klanten te vergemakkelijken. Consumenten hoeven voor het retourneren van hun bij Amazon bestelde producten geen toeters en bellen uit te halen; ze hoeven het alleen maar in de originele staat mee te nemen naar het Repsol-station, met de verpakking van de fabrikant en alle accessoires.

Winkelervaring

De nieuwe retourservice maakt gebruik van de infrastructuur van Repsol-tankstations, die op de meeste locaties al zogenaamde Amazon Lockers hebben voor het ophalen van pakketten. Met de lancering van de retourservice willen Repsol en Amazon de winkelervaring verbeteren door gemakkelijke toegang en langere openingstijden bij de tankstations aan te bieden.

Redenen uitbreiden

“Met deze nieuwe Amazon-retourservice kunnen we de redenen waarom klanten ons bezoeken blijven uitbreiden”, zegt Jorge Escuín, directeur Strategie en Bedrijfsontwikkeling voor Mobiliteit bij Repsol. “Bovendien versterkt het de positionering van onze tankstations als strategische punten voor burgers in hun dagelijks leven.”

Amazon-klanten moeten toegang krijgen tot hun bestellingen via de Amazon.es-app of -website, de Repsol-stationoptie als retourpunt selecteren en een QR-code verkrijgen die ze op het station moeten tonen. De dienst bestrijkt ook gebieden ver van stedelijke centra om de klantervaring te verbeteren. Repsol blijft zijn bedrijfsmodel bij tankstations ontwikkelen en biedt een breed scala aan energieopties voor mobiliteit en diensten die waarde toevoegen aan klanten door middel van innovatieve partnerschappen.

Repsol is met bijna 3300 tankstations in Spanje marktleider in het land. Nummer twee is Cepsa met 1700 tankstations.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Repsol-tankstations worden retourpunten voor klanten van Amazon | TankPro.nl
Repsol en Amazon hebben de lancering aangekondigd van een nieuwe service waarmee klanten van Amazon retourzendingen kunnen doen bij Repsol-tankstations in Spanje. Inmiddels bieden meer dan zevenhonderd tankstations van Repsol de ‘geen labels, geen dozen’-retourservice aan.
'strategisch punt'

Repsol-tankstations worden retourpunten voor klanten van Amazon

Bij nu zevenhonderd, en dadelijk bij alle 3300 tankstations van Repsol, kunnen klanten hun bij Amazon bestelde producten retourneren. Foto: Repsol, 2024

Repsol en Amazon hebben de lancering aangekondigd van een nieuwe service waarmee klanten van Amazon retourzendingen kunnen doen bij Repsol-tankstations in Spanje. Inmiddels bieden meer dan zevenhonderd tankstations van Repsol de ‘geen labels, geen dozen’-retourservice aan.

Reeds aangeboden bij zevenhonderd Repsol-tankstations, is het plan om de service de komende maanden uit te breiden naar het volledige netwerk van ruim 3300 tankstations van de formule in Spanje. Het initiatief is baanbrekend en heeft tot doel het retourproces van via Amazon bestelde producten voor klanten te vergemakkelijken. Consumenten hoeven voor het retourneren van hun bij Amazon bestelde producten geen toeters en bellen uit te halen; ze hoeven het alleen maar in de originele staat mee te nemen naar het Repsol-station, met de verpakking van de fabrikant en alle accessoires.

Winkelervaring

De nieuwe retourservice maakt gebruik van de infrastructuur van Repsol-tankstations, die op de meeste locaties al zogenaamde Amazon Lockers hebben voor het ophalen van pakketten. Met de lancering van de retourservice willen Repsol en Amazon de winkelervaring verbeteren door gemakkelijke toegang en langere openingstijden bij de tankstations aan te bieden.

Redenen uitbreiden

“Met deze nieuwe Amazon-retourservice kunnen we de redenen waarom klanten ons bezoeken blijven uitbreiden”, zegt Jorge Escuín, directeur Strategie en Bedrijfsontwikkeling voor Mobiliteit bij Repsol. “Bovendien versterkt het de positionering van onze tankstations als strategische punten voor burgers in hun dagelijks leven.”

Amazon-klanten moeten toegang krijgen tot hun bestellingen via de Amazon.es-app of -website, de Repsol-stationoptie als retourpunt selecteren en een QR-code verkrijgen die ze op het station moeten tonen. De dienst bestrijkt ook gebieden ver van stedelijke centra om de klantervaring te verbeteren. Repsol blijft zijn bedrijfsmodel bij tankstations ontwikkelen en biedt een breed scala aan energieopties voor mobiliteit en diensten die waarde toevoegen aan klanten door middel van innovatieve partnerschappen.

Repsol is met bijna 3300 tankstations in Spanje marktleider in het land. Nummer twee is Cepsa met 1700 tankstations.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.