Bij AVIA-tankstation Den Oever snelladen met groene stroom dankzij accuopslag
load balancing

Bij AVIA Den Oever snelladen met groene stroom dankzij accuopslag

Als een van de eerste tankstations in Nederland heeft AVIA Den Oever een accupakket aangeschaft waarin 60 kW kan worden opgeslagen. Foto: AVIA Marees, 2023

Als een van de eerste tankstations in Nederland wordt de bij AVIA Den Oever door eigen zonnepanelen opgewekte energie opgeslagen in een accu. Deze groene energie kan hierdoor ook op een later moment worden gebruikt. De combinatie van zonnepanelen en een accuopslag die is gekoppeld aan een DC-lader zorgt dat elektrische voertuigen snel laden en ook nog vrijwel volledig met groen opgewekte stroom.

Bij het AVIA-tankstation aan de Havenweg in de Noord-Hollandse plaats wilden ze graag een DC-lader (snellader) van 120 kW installeren. Hiervoor moest echter de aansluiting worden verzwaard om voldoende vermogen te kunnen leveren. “In Den Oever is hiervoor niet voldoende stroom beschikbaar en bovendien wekten de 176 zonnepanelen op het dak tijdens de zonuren meer dan voldoende stroom op voor de DC-lader”, legt marketeer Merel Warmerdam van AVIA Marees uit. “Als een van de eerste tankstations in Nederland is een accupakket aangeschaft waarin 60 kW kan worden opgeslagen. De zonnepanelen wekken ongeveer 50 kW stroom op en zorgen dat de accu’s vol zijn. Op zonnige dagen kunnen de auto’s volledig opgeladen worden met groene stroom. Bij minder zonnig weer wordt eerst de opgeslagen stroom uit de accu gebruikt en alleen indien nodig de resterende 35 kW vanuit het net. Dit maakt het altijd mogelijk om met een vermogen van 95 kW te laden.”

Snel en slim laden

Bij AVIA Den Oever is een DC-lader van AVIA Volt met twee sockets/stekkers geplaatst, zodat twee voertuigen er tegelijk kunnen laden. Warmerdam: “De lader is voorzien van ‘load balancing’ waardoor er niet alleen snel maar ook slim geladen wordt. Het vermogen van 95 kW wordt naar ratio verdeeld over de twee voertuigen. Daarnaast kijkt het Dynamic Load Balancing systeem continu naar de beschikbare stroom via de zonnepanelen en de accu en schakelt pas bij met netstroom als de zonnepanelen op dat moment niet voldoende opwekken of de accu leeg is.”

Familiebedrijf

Het familiebedrijf Marees bestaat sinds 1922 en handelt vanaf 2004 als zelfstandig oliehandelaar onder de internationale AVIA-vlag. Samen met vier andere AVIA-leden vormt AVIA Marees de coöperatie AVIA Nederland. De tankstations van het bedrijf liggen voornamelijk in en rond woonkernen in Noord-Holland en Friesland. Momenteel vallen 61 tankstations onder de naam van AVIA Marees.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bij AVIA Den Oever snelladen met groene stroom dankzij accuopslag | TankPro.nl