Tankstations goed voorbereid op nieuwe allergie-wet

De invoering van nieuwe wetgeving omtrent allergenen in voedsel zorgt voor weinig problemen in de tankstationbranche. Dat verwachten diverse kenners. ”Onze leden zijn hier al volop mee bezig geweest”, zegt Hélène Hol van de VNPI, de belangenbehartiger voor oliemaatschappijen. Ook andere brancheorganisaties verwachten niet dat er veel problemen ontstaan door de komst van de nieuwe Europese regelgeving.

Sinds 13 december moeten tankstations informatie kunnen geven over allergenen in hun producten. Met andere woorden, zijn er in een bepaald artikel ingrediënten gebruikt die allergische reacties kunnen veroorzaken. Europa heeft de informatieplicht beperkt tot veertien allergenen (zie lijst onderaan dit artikel).

Broodjes

Deze wet gold al voor verpakte producten, maar is nu uitgebreid naar niet-verpakte artikelen, zoals bijvoorbeeld kroketten, belegde broodjes en gehaktballen. Daarmee moet het voor klanten makkelijker zijn om te achterhalen of ze iets wel of niet kunnen nuttigen.

”Ik kan me niet voorstellen dat dit problemen geeft”, aldus Tim Schoenmakers van Beta. Veel tankstations zijn hier al volop mee bezig geweest en hebben al maatregelen genomen. ”Bovendien zijn er voor verpakte producten al langere tijd regels omtrent allergenen. Pomphouders zijn er dus al mee bekend.”

NVWA

De NVWA gaat vanaf volgend jaar controleren op naleving van de regels. ”We doen dat steekproefsgewijs en bekijken of de informatie beschikbaar is op het station én we bepalen of voldoende is geborgd dat de informatie up-to-date blijft”, aldus een woordvoerder van de controle-instantie. ”We leggen niet meteen boetes op, maar delen eerst waarschuwingen uit.” Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van minimaal 525 euro. Dit kan oplopen tot een bedrag van 1.050 euro.

”Je kunt op verschillende manieren aan de plicht voldoen”, vervolgt de NVWA-zegsman. ”Het mag schriftelijk, bijvoorbeeld met een kaart op de toonbank. Maar het kan ook mondeling, als een klant erom vraagt. Belangrijk is wel dat er in dat geval altijd iemand aanwezig is om de informatie te kunnen geven.”

Plan van aanpak

De vier brancheorganisaties in de tankstation-sector Bovag, Nove, Beta en VNPI, hebben gezamenlijk een plan van aanpak opgesteld voor exploitanten. Daarin staan de verschillende methoden beschreven die ondernemers kunnen hanteren om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Grofweg zijn er drie opties: een schriftelijke vastlegging, waarbij wordt aangegeven of er allergenen in het product aanwezig zijn. Hierbij is van belang dat aan de klanten duidelijk wordt gemaakt waar ze de informatie kunnen vinden.

Mondeling

De tweede mogelijkheid is mondeling overbrengen. Hierbij moeten medewerkers in staat zijn vragen van klanten over allergenen te beantwoorden. Ook moet bij deze methode duidelijk aangegeven worden waar de consument de allergie-informatie kan krijgen, bijvoorbeeld door een bordje te plaatsen met de tekst ’Heeft u een allergie? Meld het ons!’.

Als het echt niet anders kan, mag een pomphouder ook volstaan met een bordje met de tekst: ’Wij kunnen helaas geen allergenen-informatie bieden. Het is niet uitgesloten dat onze producten allergenen bevatten’. Het advies van de belangenverenigingen is om de eerste methode te gebruiken, mits mogelijk. Het is niet nodig om de informatie in een andere taal aan te bieden dan in het Nederlands.

Aansprakelijkheid

”Ondernemer die zich aan de regels houden, hoeven zich in principe geen zorgen te maken over aansprakelijkheid”, legt Frans Wijnveld van Gaastra Advocaten uit. ”Het kan gebeuren dat een klant ziek wordt, nadat hij iets heeft gegeten dat hij bij jouw tankshop heeft gekocht. Maar als jij als ondernemer duidelijk kunt maken dat je alles hebt gedaan wat je moest doen, loop je normaal gesproken geen aansprakelijkheidsrisico. Houd je je niet aan nieuwe regels, dan wordt het anders.”

De petrolbranche is zeker niet de enige sector waarvoor de nieuwe regels gelden. Alle branches waar met niet-verpakte artikelen wordt gewerkt, moeten aan de gewijzigde wetten voldoen, bijvoorbeeld slagers, bakkers en restaurants.

De veertien allergenen:

  • Glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda
  • Soja
  • Melk (inclusief lactose)
  • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan tien milligram SO2 per kilo of liter.
  • Lupine
  • Weekdieren

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouders moeten allergie-info geven over verse producten

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.