sigaretten, tankshop, accijns, Marlboro, prijsverhoging

Kabinet Rutte wilde accijns op tabak en rode diesel verhogen

Het kabinet Rutte was van plan om sigaretten en shag 20 cent duurder te maken. Ook lag het in de bedoeling om de accijns op rode diesel flink te verhogen. Beide maatregelen zouden de schatkist 500 miljoen euro per jaar op gaan leveren.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft nu ook de doorrekening per maatregel van het Catshuispakket gepubliceerd.

Tabak

In de doorrekening staat dat het kabinet Rutte van plan was om sigaretten en shag 20 cent per pakje duurder te maken per 1 januari 2013. Dat zou 200 miljoen euro per jaar opleveren.

Een andere bezuinigingsmaatregelen waarover Rutte, Verhagen en Wilders het in het Catshuis-overleg wél eens waren, was de afschaffing van het belastingvoordeel op rode diesel.

Accijnsvrij

De goedkopere brandstof wordt ook door de binnenlands varende beroepsvaart gebruikt. Dat voordeel zou vervliegen als VVD, CDA en PVV verder waren gegaan.

Van de totale bezuiniging van bijna 14,4 miljard euro in 2013 maakte de afschaffing van de rode diesel 150 miljoen euro uit en daarna structureel 300 miljoen euro per jaar. Wat er gebeurt met het bezuinigingspakket danwel een deel daarvan, is nog niet duidelijk. De accijnsvrije gasolie staat overigens niet ter discussie.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.