Wiebes staat open voor aanpassing accijnsbeleid

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes is bereid het huidige accijnsbeleid met spoed te herzien, als blijkt dat de maatregel meer geld kost dan oplevert. Of die herziening ook betekent dat de accijnsverhoging van begin dit jaar wordt teruggedraaid, zei de bewindspersoon niet. Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer donderdag. Tientallen pomphouders waren in Den Haag aanwezig om het debat bij te wonen.

Wiebes is van plan om in de tweede helft van volgende maand een evaluatie van de belastingverhoging op lpg en diesel te laten uitvoeren. Op basis van de uitslag van dat onderzoek beslist de staatssecretaris of, en zo ja, welke aanpassing van het huidig beleid plaats moet vinden.

Evaluatie

Oppositiepartijen drongen donderdag aan op een snellere evaluatie, of beter nog, het terugdraaien van de accijnsverhoging van begin dit jaar. Daarvoor diende diverse partijen moties in. PVV wilde dat Wiebes de accijnzen één cent lager houdt dan in de omringende landen. CDA vroeg de staatssecretaris om voorbereidingen te treffen voor een accijnsverlaging per 1 juli.

Daar wilde Wiebes echter niet in mee gaan. Hij houdt vast aan een evaluatie in mei, omdat dan pas de cijfers van de eerste drie maanden bij het ministerie bekend zijn. Volgens Wiebes zijn de accijnsopbrengsten over de eerste drie maanden van dit jaar noodzakelijk om een goede afweging te kunnen maken. Daarna gaat hij bekijken welke beleidsaanpassingen noodzakelijk zijn. Over de moties van de oppositiepartijen wordt dinsdag gestemd.

Grenspomphouders

Bij het debat waren tussen de dertig en de veertig pomphouders aanwezig. Het Limburgse ondernemerskoppel Roger Smeets en Lisenka van Oppen had een actie op touw gezet om met zoveel mogelijk ondernemers naar Den Haag te komen. Aanvankelijk zouden er meer dan honderd pomphouders op het debat af komen. Maar doordat het op het laatste moment is vervroegd, waren niet alle deelnemers in staat om te komen. Degenen die wel aanwezig waren, hadden protestborden meegenomen met daarop de omzetverliezen van hun stations (zie foto’s onder dit artikel).

Van Oppen was na afloop enigszins positief gestemd. ”Met name omdat we merken dat het ministerie oog heeft voor onze problemen. Er staat iets te gebeuren, al weten we nog niet precies wat ze nou daadwerkelijk gaan doen als de evaluatieresultaten tegenvallen.” Verdere acties sluiten de pomphouder uit Maria-Hoop niet uit. ”Maar we moeten nu eerst wachten tot de evaluatie volgende maand.”

Compensatie

Veel deelnemers hadden ook een aanvraag bij zich voor compensatie. Branchevereniging Beta strijdt al maanden voor een schadevergoeding voor gedupeerde pomphouders en heeft aanvraagformulieren hiervoor online gezet. Graag hadden de pomphouders de formulieren aan Wiebes persoonlijk afgegeven. Maar de staatssecretaris heeft zich niet laten zien. Uiteindelijk zijn de formulieren bij het ministerie van Financiën afgegeven.

De ondernemers noteren, net als vele anderen, kelderende omzetcijfers op vooral diesel en lpg. De voormalige vaste klanten rijden massaal de grens over naar België of Duitsland om daar brandstof te tanken. Ook worden vele sloffen sigaretten in het buitenland gekocht. Door de accijnsverhoging van begin dit jaar op vooral diesel en lpg hebben tankstations al veel personeel moeten ontslaan en is een aantal vestigingen al dicht gegaan of onbemand geworden. Als er op korte termijn niets veranderd, dreigt de kaalslag in de grensstreek nog veel groter te worden.

Grensstreek

Brancheorganisatie Bovag is teleurgesteld dat het debat pas donderdag plaatsvond en niet al veel eerder. ”Het spoeddebat was in februari al aangevraagd door SP en CDA, maar werd telkens uitgesteld. Dat heeft te lang geduurd”, concludeert hoofd public affairs Rogier Kuin, die namens de belangenclub het debat bijwoonde. ”Nu zat het debat té dicht op de evaluatie in mei. Dat gaf het kabinet de mogelijkheid om steeds naar de evaluatie te verwijzen en dus geen besluiten te hoeven nemen.”

”Het is frustrerend dat de staatssecretaris wil afwachten. Ongeacht de uitkomst van de evaluatie kan iedereen nu al met eigen ogen zien wat er in de grensstreek met onze leden gebeurt. Dat zou op zich al genoeg reden moeten zijn om de accijnsverhogingen van afgelopen januari direct terug te draaien.”

Dramatisch

Edsko Schuitema van Beta is hoopvol gestemd na het debat. ”Tijdens het debat bleek dat ook de VVD en de PvdA zien wat de dramatische gevolgen voor de grenspomphouders zijn. En ook Wiebes geeft aan dat de situatie in de grensstreek nijpend is.” Daarnaast ziet Schuitema nog steeds mogelijkheden voor compensatie voor grenspomphouders.

Lees ook: Accijnsverhoging 2013 zorgt voor slechter gevulde schatkist

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wiebes staat open voor aanpassing accijnsbeleid | TankPro.nl